VijestiKultura

LJETNE LIČKE PRIČE Marica Perković Bedross: “Ode čovjek iz Like, ali Lika iz njega nikad!”

  • Današnja lička priča pripada ženi s kojom susret izmami široki osmijeh na lice, ženi koja širi pozitivne vibracije oko sebe, ženi koja je vrlo tiha i samozatajna, ali itekako glasnog duha pogotovo kada je u pitanju Lika. Ona je dobri duh ličkih zbivanja i ličkih okupljanja, gospođa Marica Perković Bedross.

Rođena sam 1949.godine u Stajnici. Osnovnu školu završila sam također u Stajnici. Poslije odlazim u Otočac i tamo završavam srednju školu.

Gdje se nalazi selo Stajnica, najljepše je napisala Stajničarka Andrea Movrić u jednom svom seminarskom radu:

Stajnica je selo smješteno u sjeveroistočnom dijelu Like, u općini Brinje, uz staru cestu „Jozefinu“ koja vodi od Karlovca do Senja. Ovo je područje tipični krš, pa se tako i samo selo nalazi pod obroncima Male Kapele, na samom polju u kršu posred kojeg teče potok. Kao i većina naselja gorske Hrvatske, Stajnica se sastoji od više zaselaka raznih imena, većinom patronimičkog podrijetla. Postoji i nekoliko zaselaka čiji se postanak imena objašnjava raznim etimološkim predajama. S obzirom da je selo smješteno u polju, koje okružuju gore, promet se odvijao otežano, što je rezultiralo kako jezičnom, tako i kulturnom specifičnošću koja nije imala puno vanjskih utjecaja. Jezik tog kraja tipična je čakavica, s ikavsko-ekavskim govorom.

Marica se vrlo rado sjeća dana iz djetinjstva provedenih u tom malenom podkapelskom kraju…

Kako u mojem zaseoku nije bilo puno mojih vršnjaka, druženje se svelo na moje rođake Miru i Ivicu Perkovića. Jako puno sam učila, a kako sam bila odlična učenica, drugo se od mene nije ni očekivalo.

No, čak i odlični učenici, uvijek nađu vremena za igru…

Igrali graničara, kozaljke i kartali šustera. Imala sam i bicikl kojeg mi je kupio brat pa smo često vrijeme znali provoditi i u vožnji.

Sve ove igre donekle su mi poznate, ali za kozaljku mi je gospođa Marica rekla da se igra s grahom (po domaći “fažol”), te mi slikovito pokazala kako izgleda, ali pravila same igre se ni sama više ne može sjetiti.

Život je Maricu odveo iz Like u Zagreb. Godine 1969. odlazi u Zagreb. Zaposlila se i radila u „Nami“ sve do 2000.godine. No, usprkos odlasku iz Like, ona nikada taj kraj nije napustila. Uključila se u ličke udruge, u lička kulturno umjetnička društva i aktivna je u njima i dan danas.

U Zavičajno društvo Sinac sam došla prije 20 godina i mogu se pohvaliti da sam redovno na probama i na nastupima koja nisu samo u domovini nego i inozemstvu. Za mene su ta druženja emotivna veselim se, a pogotovo kada se uključi neko od mladih. Lička događanja, meni posebno draga, susret sa ljudima koje nisi dugo vidio pa je upravo to prilika na ovakvim događanjima poput Ličkih večeri.

Gospođa Marica je svakodnevno okružena ljudima, vesele je naravi pa vrlo lako ulazi u komunikaciju i stječe nova poznanastva, a posebno joj je drago kada čuje neku domaću riječ kojom prepozna Ličane.

Kada čujem neku meni poznatu riječ, pitam odakle ste i naravno, to je Lika.

Marica je, što se ličkih udruga tiče, uključena u “Zavičajni klub Stajnica” i “Vilu Velebitu”.

Uključena sam u ZK STAJNICA, te sudjelujem u organizaciji stajničkih noći i član sam Udruge „Vila Velebita“.

Pred kraj našeg razgovora, upitala sam je želi li možda podijeliti neku anegdotu s nama, a ona, iako kako kaže nije baš hodala previše po prelu, vrlo rado se prisjetila proslave zimske Jivanje u Lipicama (susjedno selo).

 Po bljuzgi mi iz škole krenuli u Lipice, a narod već gre kući. Došli mokri i smrznuti, ali smo “bili” na Jivanji.

Prisjećajući se dana provedenih u rodnom selu, kaže da je jedan od važnih dana bio kada je u selo dolazio poštar Tomica. Danas ni ne opažamo kada nam poštar dođe pred kućni prag, ostavi poštu i ode, a tada je to bilo pravo veselje.

Za kraj razgovora, gospođa Marica poručuje mladima:

Ne sramite se reći odakle ste i uključite se u lička društva. To je prelipo, biti među svojim narodom! I ono najvažnije, uz takva druženja sigurno nećete zaboraviti ni naše lipe običaje ni našu pismu i plesove!

Meni na kraju samo preostaje pozvati vas u maleno selo Stajnica, iz kojeg je i gospođa Marica rodom, a koje je upravo ovih dana, točnije sutra, u subotu 20. srpnja, “centar svita” za svoje i domaće i iseljene mještane. Tamo se, naime, već tradicionalno održava malonogometni turnir povodom blagdana Sv. Marije Magdalene. Ako ste u prilici, dođite i ako već prije niste bili, upoznajte taj mali podkapelski kraj!

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Mirjana Jambrović

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close