Turizam

Ljestvica popularnosti: Ovo su nacionalni parkovi koje je obišlo najviše posjetitelja

Kroz osam hrvatskih nacionalnih parkova prošle godine je, prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, prošetalo ukupno 2.876.456 posjetitelja. Ljestvicu popularnosti kao apsolutni hrvatski favorit predvode Plitvička jezera, koja je vidjela gotovo polovica ukupnog broja, odnosno 1,3 milijuna ljudi. Najmanje se posjetitelja, njih svega 12.715, odlučilo obići Nacionali park Risnjak. Upravo svjetski prirodni biser Plitvička jezera, kojemu zbog prekomjernog broja posjetitelja i apartmanizacije prijeti brisanje s UNESCO-va popisa zaštićene svjetske baštine, uprihodio je i najviše novca, 274,44 milijuna kuna, dok su s manjkom od 14,01 milijuna kuna završili Brijuni te Sjeverni Velebit s 105.326 kuna. Kako im ide ove godine i što turiste najviše privlači?


Najvećem hrvatskom nacionalnom parku, Plitvičkim jezerima, dobro ide i ove godine. U prvih šest mjeseci kartu za taj svjetski prirodni biser kupilo je 450.603 posjetitelja ili dva posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavak takvog trenda očekuju i do kraja ove godine.

‘Većina posjetitelja obilazi samo dio jezera koja su u sustavu posjećivanja, dok se manji broj njih odlučuje za odlazak na planinarske i poučne staze na području nacionalnog parka’, odgovara za tportal v.d. ravnatelja NP Plitvička jezera Anđelko Novosel.

Najnovije statistike, kao i loše vrijeme u prvoj polovici godine, ipak nisu išli na ruku NP Sjeverni Velebit za koji je ulaznicu kupilo 5578 posjetitelja, što je 447 ili sedam posto manje nego u istom razdoblju lani. Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, taj hrvatski nacionalni park uprihodio je prošle godine i najmanje novca, 4,1 milijun kuna. No iako su se s dolaskom ljepšeg vremena te kroz ovogodišnji srpanj i kolovoz trendovi promijenili, s takvim brojkama još uvijek ovdje nisu zadovoljni.

‘One su ponajviše rezultat loših vremenskih prilika kroz šest mjeseci, kada nam je dosta organiziranih grupa, ponajviše školske djece, otkazalo dolazak’, odgovara tportalu Vedran Katalinić, stručni suradnik za promidžbu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na kojemu se može vidjeti Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, ali i Velebitski botanički vrt.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close