Turizam

Ljepote Plitvičkih jezera u novoj seriji poštanskih maraka

Hrvatska pošta pustit će 10. lipnja u optjecaj prigodnu seriju poštanskih maraka „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“.


Seriju čine četiri poštanske marke na kojima je prikazan detalj slapova na jezeru Kozjak, detalj slapa na Velikim kaskadama između jezera Gavanovac i Kaluđerovac, slapići uz šetnice te detalj Velikog slapa.

Fotografije prema kojima je nastao dizajn prigodnih maraka djelo su Marija Romulića, Dražena Stojčića i Ive Pervana. Autori serije „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“ su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Poštanske marke s motivom Kozjaka i slapića imaju nominalnu vrijednost 3,10 kuna, a marke na kojima su prikazane Velike kaskade i Veliki slap vrijede 8,60 kuna.

Foto: Hrvatska pošta

Marke su izdane u arčićima od 10 maraka, u bloku s četiri marke i u karnetu, a izdane su i dvije omotnice prvog dana (FDC). Naklada arčića je 100 000 primjeraka po motivu, tiskano je 20 000 blokova te 2000 karneta.

Plitvička jezera u Lici naš su najveći, najposjećeniji i najstariji nacionalni park koji 2019. slavi 70. rođendan. Niz od 16 imenovanih i više manjih jezera, kaskadno poredanih do slapova zvanih Sastavci i početka rijeke Korane, među najljepšim je prirodnim znamenitostima na Zemlji. Osedravanjem se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, što je jedinstvena vrijednost, pa ove godine Nacionalni park „Plitvička jezera“ slavi i 40. obljetnicu upisa na UNESCO-ovu listu.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Ana Vuković

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close