Zdravlje

Ljekarnik može uložiti priziv savjesti kod prodaje tablete ‘za dan poslije’

Kod prodaje tablete ‘za dan poslije’ moguć je – priziv savjesti. Magistar mora o prizivu unaprijed obavijestiti poslodavca, koji mora osigurati da on nikad ne bude sam u smjeni


Ljekarnik može uložiti priziv savjesti i odbiti prodati ellaOne hitni kontraceptiv koji se i u hrvatskim ljekarnama odnedavno može kupiti bez liječničkog recepta. Pilula “za dan poslije” dosad je bila dostupna isključivo uz recept, no to je promijenila odluka Europske komisije primijenjena ovih dana i u Hrvatskoj. Domaći ljekarnici, međutim, imaju pravo odbiti prodati tabletu uime vlastite savjesti te mogu pozvati kolegu da to učini umjesto njih ili uputiti ženu koja traži ellaOne da ode u drugu ljekarnu.

Dio je to propisanih smjernica Hrvatske ljekarničke komore za izdavanje i prodaju te tablete, za koju će se u toj ustanovi izraditi i poseban standard postupanja pri prizivu savjesti.

– Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti. Kada je najavljeno da će ellaOne ići kao bezreceptni lijek, dobili smo dopis Hrvatskog katoličkog liječničkog društva o našem stavu o tom pitanju.

Pravila postupanja

Zaključili smo da treba donijeti standardizirani postupak i naš je generalni stav da magistar farmacije ima pravo na priziv savjesti, ali da o tome mora unaprijed obavijestiti svog poslodavca. A poslodavac je tada dužan osigurati da taj farmaceut nikad nije sam u smjeni – objasnio je Mate Portolan, mag. pharm, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Do definiranja tog postupka svi ljekarnici imaju upute kako točno postupiti u prodaji ellaOne, a one kažu da maloljetna osoba ne može bez pratnje roditelja ili staratelja kupiti pilulu. Nadalje, svi punoljetni moraju ispuniti konkretan formular u kojemu su pitanja: je li nezaštićeni spolni odnos bio u posljednjih pet dana ili nabavlja li tabletu za sebe osobno jer je izdavanje lijeka za nekog drugog strogo zabranjeno.

Odgađaju ovulaciju

Sva ta pitanja, sugeriraju ljekarnicima upute, trebaju se postaviti u nekom izoliranom prostoru ljekarni kako bi se osigurala privatnost pacijentice, odnosno kupca. Jeste li imali nezaštićeni spolni odnos i prije ove situacije, kasni li vam mjesečnica i koliko, je li zadnja mjesečnica bila neuobičajena – dio je to pitanja na koje ljekarnik treba dobiti odgovor kako bi procijenio može li prodati ovaj kontraceptiv. Ako zbog nekog razloga ili odgovora posumnja da je po pilulu došla žena koja je već trudna, tada joj i ne smije prodati tabletu, nego je uputiti da obavi test na trudnoću kako bi se isključila ta mogućnost.

Naime, ovim tabletama, ističe se još od njihove pojave na tržištu, ne prekida se trudnoća, već odgađa ili sprečava ovulacija ako se pilula uzme tijekom pet dana od nezaštićenog spolnog odnosa. Uglavnom, nakon što ljekarnik prikupi potrebne odgovore, njegova je procjena je li ženi ta tableta potrebna i hoće li je prodati. Istinitost svojih odgovora pacijentica će potvrditi potpisom, a ljekarnik obavijestiti njezina liječnika obiteljske medicine ili ginekologa da je kupila pilulu. Kada utvrdi da može prodati ellaOne, ljekarnik je dužan, stoji u uputama, dati informacije o načinu djelovanja pilule, mogućim nuspojavama, savjetovati o seksualnom zdravlju i kontracepciji. Nikomu se, naime, ne može prodati više tableta pa taj hitni kontraceptiv nitko neće moći kupiti tek tako, “da se nađe pri ruci”.

Stroga pravila za prodavanje tablete

1. Maloljetna osoba pilulu može kupiti samo u pratnji roditelja ili staratelja

2. Punoljetna osoba mora ispuniti formular s odgovorima na vrlo intimna pitanja kako bi ljekarnik odlučio hoće li propisati tabletu

3. Ako ljekarnik posumnja da je žena već trudna, tada joj ne smije prodati tabletu, nego je šalje na test


Tekst: Večernji list

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close