KolumneSvemu unatoč

Lisice i hijene može

Sveti Dujam bio je solinski biskup i mučenik u vrijeme slavljenog cara Dioklecijana čije je ime uzvišeno, iako je bio okrutni ubojica i da je živio u današnje vrijeme zasigurno bi završio u Haagu. Nema veze što je bio zločinac, to je bio prije ljetovanja na Jadranu. Njemu u čast pjevaju, njegove  podrume posjećuju, a svetog se Duje se sjete na procesiji  ili kad Hajduk bude prvak, dakle vrlo rijetko.

Svijet voli ovozemaljsku slavu i moć, kraljevske palače i vijadukte, da ne kažem mostove, divi se zlatu i srebru i saginje glavu pred krunom. I danas postoje kraljevi i kraljice kojima se mnogi klanjaju a njihova je moć nastala na porobljenim narodima od kojih su ubirali porez, reklo bi se haračili, i zahvaljujući strašnom mitu o plavoj krvi živjeli na tuđoj muci, snobovski i bogovski.

Britanska kraljevska obitelj nije sazvala svoje sluge usred noći da im jave kako je u hladnjaku ponestalo tirolske. Vijest je puno važnija – devedesetpetogodišnji princ napokon odlazi u zasluženu mirovinu. Ali ima još posla, tek na jesen, valjda u još jedan lov na lisice. Šteta što čovjek nije bio saborski zastupnik, mirovinu bi puno lakše i ranije stekao.

U Lijepoj našoj također se živi na sve načine – vođe (za nos) kraljevski, a narod (po navici) podanički. Bivstvuju oko nas neokrunjeni kraljevi koji vedre i oblače i od njihovih mrvica raja se hrani, a sit gladnome ne vjeruje. Ono malo kraljevića živi na visokoj nozi, dok prosjaci glasaju barem jednom godišnje. Kraljevići i njima nadređeni gazde su čudne biljke, ljudi bez lica a time i bez obraza, čija je vrijednost bescijenje jer je uopće nemaju.

Tumaraju od Banskih dvora do Sabora i Šestina i natrag, prolazeći pokraj svetog Marka i svetohraništa poput kakvih okrečenih grobova i bogohulnika kojima ništa nije sveto.

Kunu se u poštenje do posljednje kune. I spomenute saborske mirovine. A lisice su istjerane i jazbine prazne.

I Marko i Duje čudom se čude, sveci ko sveci, nevino se pitaju – otkud hijene izvan maksimirske šume?

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close