Ličko-senjska županijaLokalnaPolitika

LIKACLUB NESLUŽBENO DOZNAJE: Izbori za županijsku skupštinu Ličko-senjske održat će se 10. ožujka?

Izbori za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije održat će se 10. ožujka, doznaje LikaClub od dobro obaviještenih izvora. Službenu odluku o datumu održavanja prijevremenih izbora Vlada Republike Hrvatske trebala bi donijeti u petak.


Nakon što datum izbora i službeno bude potvrđen, izbore će raspisati Vladin povjerenik za Ličko-senjsku županiju Budimir Peranić, koji je na tu dužnost imenovan na zatvorenom dijelu sjednice 17. siječnja, sukladno Rješenju o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, jer nije u Zakonom određenom roku donijela proračun.

Povjerenik Peranić obavlja poslove iz nadležnosti Županijske skupštine Ličko-senjske županije do prijevremenih izbora. Podsjetimo, novi izbori u Ličko-senjskoj županiji održat će se jer većina vijećnika, na sjednici održanoj na Staru godinu, nije podržala proračun za 2019. godine.

Proračun nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, koji su bili suzdržani, a podržalo ga je 11 vijećnika. Među onima koji su podržali proračun sedam je bivših članova HDZ-a, koji su iz stranke izašli i priklonili se županu Milinoviću nakon što je on izbačen iz stranke, a preostalih je sedam s iste liste ostalo u HDZ-u i nisu podržali županov proračun. Hoće li Darko Milinović ostati župan odlučivat će novi saziv Skupštine nakon izbora i to opet glasovanjem o proračunu.

“Ako novi prijedlog proračuna novo tijelo županu prihvati, on će moći nastaviti obnašati tu funkciju, ali u slučaju mogućeg ponovnog neizglasavanja proračuna pada i župan i novo, tek izabrano, predstavničko tijelo“, rekla je za Hinu predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović (HDZ) nakon sjednice skupštine 31. prosinca prošle godine. Marijanović je također rekla kako su se vladajući odlučili protiv predloženog proračuna za 2019., jer je “župan Milinović nekoliko puta provocirao izjavama da su u neprirodnoj koaliciji i da takva nije bila volja građana na lokalnim izborima 2017. godine. Stoga se HDZ s koalicijskim partnerima odlučio ne podržati proračun, tako da je danas za proračun glasalo 11 vijećnika, a 14 je bilo suzdržano“, rekla je Marijanović.

Župan Milinović nakon neizglasavanja proračuna rekao je kako su svi odbori županijske skupštine podržali proračun tri dana prije glasovanja, a nakon toga uslijedio je pritisak pa su neki vijećnici promijenili svoje odluke. Pozvao je institucije da se pozabave tko je na koga radio pritisak. Dodao je kako su mu rekli da se to događalo na način “da se govorilo da neće biti odobren novac za neke projekte u pojedinim općinama i gradovima”. “Ako je to istina, to je dno dna politike, rekao je Milinović i pozvao institucije da to istraže.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto/YouTube

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close