Lifestyle

LIKA I SLAVONIJA NAJGORE Bruto domaći proizvod otkriva velike razlike po županijama

Bruto domaći proizvod Hrvatske u 2018. godini iznosio je 51,5 milijardi eura, a BDP po stanovniku bio je 12.640 eura, pokazuju podatci koje je u publikaciji Bruto domaći proizvod po županijama RH obradila Hrvatska gospodarska komora, javlja Glas Slavonije.


Žalosna je činjenica, koja je, istina, već godinama dobro poznata, da su prema vrijednosti BDP-a u Hrvatskoj vrlo velike razlike među županijama. Ovdje se govori o podatcima za 2016. godinu, prema kojima je čak trećina proizvodnje roba i usluga bila koncentrirana u Zagrebu i da pet gospodarski najsnažnijih županija stvara 62 posto ukupnog BDP-a zemlje.

Prema iznimno niskoj razini proizvodnje roba i usluga izdvajaju se Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija, a BDP svake od tih županija bio je 35 puta manji od zagrebačkog. Te tri županije zajedno su u 2016. stvarale samo 2,9 posto ukupnog BDP-a Hrvatske

Regionalni BDP Hrvatske pokazuje velike razlike u gospodarskoj snazi, razini razvijenosti, njihovim trendovima te strukturi gospodarstva regija Hrvatske, i među županijama, i između dvije NUTS 2 statističke regije – Kontinentalne i Jadranske Hrvatske.

Takve regionalne razlike nisu neuobičajene i postoje i u drugim zemljama, bez obzira na njihovu razinu razvijenosti, ali ipak upućuju na potrebu provedbe kvalitetnije regionalne politike radi poticanja rasta manje razvijenih regija, a samim tim i dinamičnijeg rasta na nacionalnoj razini”, zaključuje se u publikaciji.

Više na Glas Slavonije.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close