PosaoDogađanja

Lika App predstavljen kao primjer dobre prakse na medijskom festivalu u Češkoj – LM4D Festival

Oko 80 lokalnih novinara, novinarskih organizacija, medijskih istraživača i stručnjaka iz 19 zemalja EU okupilo se ovaj tjedan na dvodnevnom Festivalu lokalnog novinarstva u Brnu, u organizaciji Europske federacije novinara (EFJ) i Masarykovog sveučilišta u Brnu.


Otvarajući festival, predsjednica EFJ-a Maja Sever istaknula je da je „početak i kraj dobrog novinarstva koje služi javnom interesu snažno i neovisno lokalno novinarstvo, a ta povezanost s građanima i zajednicom je suština našeg rada.”

Lokalno novinarstvo je okosnica neovisnog novinarstva. Bez njega ne možemo zaštititi našu demokraciju. Novinari, njihovi sindikati i udruženja, civilno društvo i akademska zajednica moraju raditi zajedno kako bi pokazali donositeljima odluka da lokalni mediji služe javnim interesima lokalnih zajednica i da su oni temelj naših demokratskih društava”, rekla je Sever..

Festival se fokusirao na različite izazove i uspješne priče lokalnog novinarstva kroz 42 lokalna medijska granta u okviru projekta Lokalni mediji za demokraciju, među kojima je i projekt izrade mobilne aplikacije za čitatelje Lika Cluba.

Lika App, nova mobilna aplikacija našeg portala, predstavljena je kao primjer dobre prakse na jednoj od radionica u sklopu festivala. Ante Fumić iz Prilika Grupe razgovarao je sa sudionicima o projektu koji je bio osmišljen kako bi se poboljšala medijska slika Ličko-senjske županije i cijele Hrvatske, te kako bi se čitateljima omogućio lakši pristup nepristranim informacijama i vijestima. Zainteresirani mediji za aplikaciju bili su iz Slovenije, Litve, Poljske i Belgije.

Festival je bio dio 18-mjesečnog LM4D projekta koji je vodila Europska federacija novinara (EFJ) zajedno s Centrom za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF), Međunarodnom podrškom za medije (IMS) i Journalismfund Europe te sufinanciran od strane Europske komisije. Na kraju projekta, ukupno 42 lokalna medija u EU dobila su više od 1,2 milijuna eura financijske i tehničke podrške, a njihove uspješne priče predstavljene su u Brnu.

 

 

 

Foto: europeanjournalists.org

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close