VijestiZdravlje

Lijekovi na recept koji jednostavno ne idu “ruku pod ruku” s gubitkom kilograma

Nuspojave kod uzimanja nekih lijekova na recept mogu biti pojačani apetit i usporeni metabolizam, što na kraju utječe na mršavljenje odnosno debljanje. A liječnici nas u rijetkim slučajevima upozoravaju na te detalje.


Ovisno o bolesti, važno je pripaziti na prehranu i povećati tjelesnu aktivnost, a uoči li se bilo kakva tjelesna promjena, treba se obratiti liječniku ili ljekarniku.

U nastavku donosimo popis lijekova koji utječu na tjelesnu težinu, a kako djeluju na organizam, objasnila nam je magistra farmacije Franka Pelko.

1. BETA-BLOKATORI

Lijekovi koji blokiraju hormon epinefrin (adrenalin) u tijelu. Često se propisuju kod visokoga krvnog tlaka. Beta-blokatori usporavaju rad srca te proširuju krvne žile, uzročno-posljedično usporavaju metabolizam, pa je jedna od posljedica uzimanja beta-blokatora i debljanje.

Osim za snižavanje krvnog tlaka, korisni su za liječenje migrene, glaukoma, angine pektoris, aritmije, kongestivnog zatajenja srca, hipotireoze i generaliziranog anksioznog poremećaja.

Pacijent će vjerojatno nakon određenog vremena dobiti na težini pa je tijekom beta-blokatorskog liječenja preporučljivo smanjiti unos kalorija I povećati fizičku aktivnost. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close