Turizam

Lihtenštajn – mala zemlje bez kriminala

Prije nekoliko godina u Lihtenštajnu objavljen je vodič ponašanja za useljenike. U njemu se strogo preporuča biti tih za vrijeme službenog trajanja ručka, od 12 do 13:30.


Vrijeme je da vas konačno pobliže upoznamo s malenom, ali zanimljivom i bogatom zemljom koja se smjestila između Austrije i Švicarske!

1. Ovdje kriminal gotovo ni ne postoji. Zadnje evidentirano ubojstvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika. Svatko tko je osuđen na kaznu duže od dvije godine odlazi na služenje u Austriju, ali ovdje se ljudi osjećaju toliko sigurno da niti ne zaključavaju ulazna vrata.

2. Švicarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Naravno, dogodilo se to posve slučajno, kad je 170 švicarskih vojnika naoružanih puškama, ali bez metaka, tijekom vojne vježbe slučajno prešlo granicu.

3. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtove Vaduz dvorca. Lijepa gesta, možda da i naši naprave tako nešto?

4. Za najveći grad ove zemlje vjerojatno nikad niste ni čuli. Naime, glavni je Vaduz u kojem živi 5425 stanovnika i za njega dosta vas i zna, ali za Schaan, u kojem živi 583 duša više, teško.

5. Lihtenštajn je vodeći svjetski proizvođač umjetnih zubi. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svijet u proizvodnji umjetnih zubala, navlaka i sličnih stvari, s ukupnim udjelom na tržištu od 20%.

6. Prije pet godina, mogli ste iznajmiti cijelu državu na jednu noć. Naime, u suradnji s Airbnb – em, ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, probavanje vina s princom i vlastitu trenutačnu novčanu jedinicu. Zadovoljstvo je stajalo 70 tisuća dolara.

Više na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close