LifestyleIzdvojeno

Ličko-senjska među 9 županija koje imaju pozitivan migracijski saldo

U 2019. VIŠE ODSELJENIH NEGO DOSELJENIH

U 2019. u Republiku Hrvatsku iz inozemstva se doselilo 37 726 osoba, a u inozemstvo se odselilo 40 148 osoba. Saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom bio je negativan i iznosio je -2 422. Ipak, dok je lani samo tri županije imalo pozitivan ukupan migracijski saldo, ove godine ga ima devet županija.


Najviše je doselilo stanovnika izvana u Splitsko-dalmatinsku i Istarsku županiju, a te dvije županije imaju i najveći ukupan migracijski saldo, odnosno, u te dvije županije je najviše osoba doselilo i iz inozemstva i iz drugih krajeva RH. U Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj bilo je i najviše migracija unutar županija, a iz drugih županija najviše je doselilo stanovnika u Zagrebačku županiju. Pokazuju to najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najveći pozitivan saldo ukupne migracije stanovništva u 2019. (razlika između ukupnog broja doseljenih iz druge županije i inozemstva te ukupnog broja odseljenih u drugu županiju i inozemstvo) imala je nakon Grada Zagreba (3 697 osoba) i ove godine Istarska županija u koju je više uselilo nego odselilo 1757 osoba, u Splitsko-dalmatinskoj 1286 osoba, Dubrovačko-neretvanskoj 1116 osoba, Zadarskoj 419, Krapinsko-zagorskoj 311, Primorsko-goranskoj 229, Varaždinskoj 18 i Ličko-senjskoj 11 osoba.

Pokazatelji su to puno bolji nego lani, jer ove godine devet županija ima pozitivan ukupan migracijski saldo, a lani je to imalo svega tri županije – Istarska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska.

Lani je tako primjerice Zagrebačka županija imala više od 400 iseljenih nego doseljenih, Primorsko-goranska nešto manje od 400, Krapinsko-zagorska županija i Splitsko-dalmatinska preko 250 više iseljenih nego doseljenih, Varaždinska preko 350, Ličko-senjska preko 100…Ove su godine te županije u plusu.

Više na Župan.hr.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Lidija Kiseljak/Župan.hr | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close