Zdravlje

Ličko-čokoladna poveznica? Zove se Vrsna Chocolates

Kroz nepregledni horizont različitih poslastica odavno se na čelo profinjenosti pa čak i prestiža pozicionirala čokolada. Osim što je čokolada velikoj većini prioritet u lepezi najdražih deserata ona je i prava bomba zdravlja. U tamnoj se čokoladi nalaze antioksidansi, magnezij, željezo, a cijeli taj zdravi niz okrunjuje činjenica kako čokolada, znanstveno dokazano, opušta. Flavanoli u tamnoj čokoladi stimuliraju arterije kako bi proizvele dušikov oksid koji potiče smireniji rad arterije i posljedično tome – opuštanje. “To znači da odabir prave tj. tamnije čokolade dovodi do smirenja tijela usprkos ubrzanog tempa života” govori nam mladi 25 -godišnji poduzetnik iz Sesveta Fran Reizl.

Vrsna Chocolates – ličko-čokoladna poveznica


“Čokolada je plod višestoljetne tradicije koja je započela davno u kulturi Azteka, a usavršavala se u europskim čokolaterijama danas prepoznatima diljem svijeta. Naše čokolade odlikuje izrazita finoća i izraženi čokoladni okus. Željeli smo taj čokoladni zanos pretočiti u posebnu čokoladu s domaćim hrvatskim sastojcima.”

Fran nam također spominje kako je ljubitelj domaćih tradicionalnih slastica, a posebice onih koji dolaze iz ličkog kraja. Njegovi su djedovi i bake, s područja Jezerana i Stajnice, generacijama uzgajali domaće voće i orašaste plodove. Bilo je tamo oraha veličine šake, jer, kako se u narodu kaže što je imanje bez jednog starog drveta orija u dvorišću. Stara je obiteljska kuća odisala mirisima poljskog bilja i svježeg voća. Na stolu bi se uvijek našlo oraha i lješnjaka. Kada se samelju dobro odgovaraju čokoladnim namazima, kolačima i preljevima. To je bio predokus svega onoga što se danas nalazi u širokoj paleti čokolada ove domaće proizvodnje.

Dalmatiner, Dark&Fruit, ali i nova Ruby

Uz potporu svojih roditelja s kojima je spojio vlastite ideje s iskustvom u trgovini zajedničkim su snagama započeli čokoladnu priču pod nazivom Vrsna Chocolates. Iza imena stoji spoj dviju riječi, domaće i međunarodne, što objedinjuje ideju o domaćim sastojcima u međunarodno priznatoj finoj čokoladi. Ovu priču prepoznali su i domaći i strani ljubitelji čokolada te se o Vrsnoj čokoladi priča osim u Hrvatskoj i u Kini, Japanu, Kanadi, SAD-u, Australiji te Njemačkoj i Austriji.

“Ponekad nam se čini da želimo spojiti nespojivo. No tko bi rekao da se jedna mliječna čokolada švicarsko-belgijske recepture izrazito dobro stapa sa listićima mente ili cvijetom Jadranske soli.” Osim različitih osebujnih čokoladnih spojeva u Vrsna Chocolates mogu se naći i inovativne čokolade kao što su Dalmatiner ili Dark&Fruit. Dalmatiner je čokolada koja odaje počast dalmatinskoj pasmini psa goniča koji su svjetski poznati po svojim točkama. Nasumičnim točkama tamne čokolade s bijelom čokoladnom podlogom postigli su izgled spomenute pasmine te tako predstavili novu domaću specifičnu čokoladu, posebno popularnu među stranim gostima. Dark&Fruit posebna je pak i jedinstvena po tome što se uzdužno sastoji od dvije čokolade koje leže jedna na drugoj. Voćna živopisna čokolada savršeno se sjedinjuje s tamnom čokoladnom podlogom te time čini selekciju od tamne čokolade s limunom, jagodom i narančom. Tu si i različite trufle i praline. Sve redom punjene punilima od domaćih sastojaka kao što su med, lješnjak, aronija, jagoda, i drugi. Svojom ponudom Vrsna Chocolates nudi široku paletu slastica koje odgovaraju potrebama sezona u hotelijerstvu i u domaćinstvima koje žele počastiti svoje goste slatkim programom.

Nakon godinu dana poslovanja na tržište je puštena čokolada Ruby. Riječ je o svjetskoj senzaciji. Ruby je 4. tip čokolade poseban po svojem okusu i rozo-crvenkastoj boji. Od tuda i dolazi naziv koji podsjeća na dragi kamen rubin. “Trenutno smo jedini u Lijepoj našoj koji Ruby čokoladne table imamo u ponudi te se može potražiti na Hrvatskom tržištu putem naše web stranice te specijaliziranim trgovinama i buticima za delikatese.” govori nam Fran.

U ponudi Vrsna Chocolates će se uskoro moći pronaći kutije vrhunskih ručno rađenih čokoladnih kuglica, tzv. trufle, koje će biti domaći ekvivalent Mozart kugli.

“Imamo izrazito bogatu kulinarsku tradiciju. Okusi Hrvatske odlično odgovaraju čokoladi, stoga želimo stvoriti slastice koje bi toga bile dostojne. Radimo na konceptu Banske kugle te Gričke kugle” govori nam Fran koji spominje autentične povijesne podatke i i recepture koje su zapisane i stvarane u dvorskoj kuhinji bana Jelačića, a i banova Zrinskih. Ovaj je koncept jedinstven po svojoj originalnosti na ovim prostorima te će biti prava čarobna poslastica. Bit će to podsjetnik na minula vremena hrvatsih velikana i naglasak na kvalitetu sastojaka koja se mogla pronaći samo u banskim odajama.

Kako i sami često puta kažu svojim imenom žele opravdati onu staru latinsku frazu “Nomen est omen” te neprekidno rade na usavršavanju receptura i okusa svojih čokolada. Inovativnost je izazovna, ali i fina, stoga očekujemo još mnogo uzbudljivih novosti iz ove hrvatske proizvodnje čokolade. Vrsna čokolada zasigurno je mali biser domaćeg inovativnog poduzetništva.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Vrsna Chocolates

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close