Ličko-senjska županijaLifestylePolitika

LIČKI SKANDAL: Gasi se Županijski Radio Gospić? RAČUN BLOKIRAN, od osnivača nema reakcije

Radio Gospić jedini je županijski radio u Ličko-senjskoj županiji i uz radio Otočca zasigurno jedan od najglasnijih s tog područja. Iako je županija najmanje naseljena u Republici Hrvatskoj (samo 1,2% ukupnog stanovništva Hrvatske) to ne opravdava uskraćivanje informiranosti građana Gospića i županije o događanjima. Čini se da upravo blokada informiranja građana Ličko-senjske županije postaje još jedna žalosna lička stvarnost.

U vlasništvu Radio Gospića je Ličko-senjska županija s 40%, Grad Gospić s 40% udjela i Privredna banka Zagreb s 20%. Dugovi su se s godinama povećavali, da bi prošlih nekoliko mjeseci postali toliko veliki pa je došlo i do blokade računa i neisplate plaća zaposlenicima. Prema podacima koje smo preuzeli s Poslovne Hrvatske, prihodi Radio Gospića od 2010. godine konstantno padaju. Račun je na današnji dan na dan objave teksta (04.02.2016.) blokiran.  3. studenog 2015. ugašen je web portal Radio Gospića. 14. prosinca 2015. na Facebooku je službena stranica Hrvatski Radio Gospić objavila svijeću koja podsjeća na umiranje velikog brenda.

Izvor: poslovna.hr
Izvor: poslovna.hr

Što se događa s županijskim radijom, kroz političke i novinarske kuloare u tišini se pretpostavlja, ali nitko javno ne progovara. Tragikomična je činjenica medijske šutnje o problemima u mediju koji je najizdašnije financiran od strane lokalnih i županijskih vlasti dugi niz godina.

Na mail smo dobili pismo potpisano od strane šestero zaposlenika Radio Gospića, u interesu informiranosti građana Ličko-senjske županije objavljujemo ga u cijelosti.


Poštovani ,

budući da su Ličko – senjska županija i Grad Gospić osnivači Županijskog Radio Gospića i najvećim dijelom vlasnici udjela Radio Gospića, odlučili smo se obratiti  osnivačima Radija koji svoj program u eteru emitira od davne 1967.godine i sljedeće bi godine trebao proslaviti pola stoljeća rada, a koji je sada prema financijskom stanju pred gašenjem etera. U daljnjem tekstu pokušat ćemo pružiti najbolji uvid u stanje i razloge zbog kojih zaposlenici  Radio Gospića drugi mjesec za redom nisu primili plaću, a koja im je, ne treba napominjati, osnovni izvor sredstava za život. Problemi radio Gospića započeli su davno prije, u vrijeme trajanja mandata bivšeg direktora gospodina Marina Smolčića.  Način vođenja jednog medija, koji je trgovačko društvo nije ni približno pozitivan primjer kako bi se financijski, programski i organizacijski trebao voditi Radio. Radio Gospić odavno je prestao pratiti trendove i nije vođen u smjeru boljih i inovativnih programskih rješenja, koja su da je bilo znanja i volje mogla rezultirati boljom financijskom situacijom. Naime, godinama nije riješeno pitanje odašiljača i čujnosti, programska shema prilično je zastarjela, portal nije pokrenut u vrijeme kada su se sve radijske postaje orijentirale i na vlastite web stranice i oglašavanje preko interneta. Radio Gospić jedini je radio u Hrvatskoj koji nema live streaming, iako smo mi, zaposlenici i stvaratelji i realizatori kakvog – takvog programa, u više navrata predlagali da se organizira takav način rada i programskog uređenja koje bi sa zadovoljstvom obavljali. Te probleme nitko nije rješavao, o promjeni vodstva nije se ni razmišljalo, a možda vlasničke strukture nisu bile niti upućene u  pravo stanje u prostorijama Županijskog Radio Gospića, iako  bivši direktor  gospodin Smolčić ističe kako je puno puta upozoravao osnivače na probleme, ali su se osnivači, prema njegovim riječima,  oglušili na upozorenja.

Nadalje napominjemo da ne znamo kada se zadnji put sastao Nadzorni odbor ( iako je Zakonom o trgovačkim društvima, člankom 250. i člankom 265.   propisano kada se nadzorni odbor mora sastajati) i je li se uopće sastao,  tko su njegovi članovi, a isto tako tužna je činjenica da zaposlenici Radija nikada nisu imali svog predstavnika u tijelima vodstva radija, odnosno skupštini  i nadzornom odboru i naš glas nije se mogao čuti.

Osim što Radio nije pratio moderne trendove, on je i  tehnički sustavno zapuštan i uništavan, oprema se godinama nije nabavljala, kompjutori koji su nam neophodni za rad, posebno oni u režiji nisu servisirani, nemamo komunikaciju između režije i studija jer je tehnika dotrajala, ali ipak i u takvim uvjetima pokušavali smo ostvarivati telefonske razgovore, pratiti sva lokalna zbivanja, nadajući da će se stvari jednom popraviti. Osim toga plaće zaposlenicima su stalno smanjivane, odlukom bivšeg direktora Marina Smolčić, kako je obrazložio zbog nedovoljno sredstava  zaposlenicima je ukinuta nadoknada troškova prijevoza, a sada već ne primamo drugu, uskoro i treću plaću.  Mi zaposlenici Županijskog Radio Gospića svjesni smo da je zbog obveze plaćanja PDV-a, ali i zbog činjenice da je Radio d.o.o. zakonski ne izvedivo plaćanje svih naših zaduženja i potraživanja, međutim, budući da smo trgovačko društvo koje mora ostvarivati i vlastite prihode, pitamo se zbog čega na mjestu direktora nije mogla biti osoba koja bi bila sposobna voditi Radio onako kako se vodi trgovačko društvo? Koji su kriteriji imenovanja direktora?

Iako  smo kao novinari godinama inzistirali na pokretanju radijskog web-a i promjeni programske sheme koja bi zadržala slušatelje jer smatramo da imamo velike ljudske potencijale, ne umanjujući ničiju vrijednost, moramo istaknuti da nam niti po obrazovanju, a na žalost kako se pokazalo niti po  razini pismenosti i novinarske etike, drugi mediji nisu konkurencija, to se nikada nije dogodilo pa je i u tom pogledu radio  postao i ostao medij neprilagođen tržištu i potrebama slušatelja i čitatelja, ali i klijenata koji bi putem weba platili pokoju reklamu!

A onda je, gotovo preko noći,  ponovno bez znanja zaposlenika i ikakvog im objašnjenja „negdje“ donesena odluka da gospodin Marin Smolčić više nije direktor, na njegovo mjesto dolazi naš kolega novinar Milan Asić. Iako nismo načelno imali ništa protiv kolege na mjestu direktora i nadali se da će se nešto poboljšati moramo istaknuti kako je i takva odluka donesena na „ho ruk“ i bez  procjene sposobnosti za obavljanje tako važne funkcije – direktora i glavnog urednika jednog medija! Na žalost, naša nadanja i dobra vjera i ovaj put su iznevjerene jer se ništa nije promijenilo na bolje, štoviše – na gore.

Nakon dugo vremena, eto,  uspio se pokrenuti portal, ali valja reći da se radilo o krajnjem neprofesionalizmu tehničke podrške.  „Portal“ je pokrenut ponovno bez direktnog dogovora sa zaposlenicima,  novinarima koji će raditi na njemu paralelno s radijskim programom. Grafički  i tehnički portal je izmamljivao podsmjehe  među čitateljima, ali upornim radom i kvalitetnim sadržajima koji su na njega stavljali zaposlenici (koje se ništa ne pita) ipak je postao prepoznat i čitan.  Kruna svega dogodila se u utorak,  3.studenoga kada je ponovo  „negdje“ odlučeno da se ugasi portal Radio Gospića! I ni dan danas ne znamo zašto nam je portal ugašen! Tko je osoba koja gasi portale? I po kojim osnovama i kriterijima? I zbog čega?

Plaće zaposlenicima i dalje su smanjivane, tehnički je Radio Gospić ( koji je trebao biti kulturna i društvena institucija grada Gospića i šire i koji je trebao odgajati mlade naraštaje)  i dalje propadao, prostor čujnosti smanjivan je, kvaliteta zvuka koji emitiramo još je gora, prekinula se suradnja s gradskim ustanovama, čije smo aktivnosti u potpunosti pratili, broj slušatelja stalno se smanjuje, a zaposlenici, od kojih mnogi sa dugogodišnjim radnim stažem čekaju odlazak na burzu rada i vode privatne borbe s ratama kredita, dugovima za režije….

Iz svega ovoga proizlazi da direktor Radija može biti svatko, bez provjere njegovih postignuća i uspješnosti. Isto tako proizlazi da kada jedan direktora cca 15 godina ne učini ništa dobro, onda ga se dok ne stekne uvjete za mirovinu postavi na mjesto novinara, valjda za nagradu za dobre rezultate, a na njegovo se mjesto stavi opet osoba koja, bez uvrede dragom kolegi, nije u mogućnosti popraviti stanje i biti na razini ovog vrlo teškog zadatka. Isto tako iz svega ovoga proizlazi da se Nadzorni odbori i skupštine ne moraju sastajati, da kvalitetu rada i funkcioniranje kuće nitko ne mora provjeravati, a da su zaposlenici Radio Gospića, tehničari i novinari lutke na koncu kojima će se nečijom nesposobnošću i neradom bez sankcija upropastiti privatni i poslovni životi!

Podsjećamo, još jednom na glavne probleme u poslovanju radija na koje svakako treba obratiti pozornost:

*ostanak bivšeg direktora na radiju iako je radio doveo na rub propasti.

*dovođenje novog direktora  bez vizije, strategije, poslovnog plana

*niske, neredovite i neizvjesne plaće, odnosno zadnja dva mjeseca bez plaće

*oko 20 mjesečnih neisplaćenih naknada putnih troškova , iako nikad nije donesena službena odluka o neisplati prijevoza

*loši uvjeti rada

*koje god vodstvo bilo ne organizacija rada uvijek je prisutna : to znači da nema poslijepodnevnog programa, nema nužnih uredničkih kolegija o praćenju zbivanja i dnevnih aktivnosti, nema nikakve komunikacije između direktora i zaposlenika o rasporedu aktivnosti

*tehnička neopremljenost (odašiljači, oprema u studiju i režiji, zastarjela tehnika, inventar (Stolice! Novinari i tehničari na Radio Gospiću sjede na dotrajalim, raspadnutim stolicama!),  kako se pojedini dio opreme pokvari ne nabavlja se novi, pokušava se improvizirati, a to u ozbiljnom poslu jednostavno ne ide. Tako je u zadnje vrijeme pokvaren procesor, jedan od najvažnijih dijelova opreme. Navodno je  Grad Gospić još za  mandata bivšeg direktora uplatio svotu za novi procesor koji nije nabavljen. U međuvremenu pokvario se monitor za puštanje glazbe, reklama i jinglova, tehničari improviziraju, pokvarila se i signalizacija koja je i do tada bila improvizacija ( Stop svjetlo od bicikla signalizira nam da smo u eteru!), trenutna komunikacija između tehničara i voditelja programa doslovno je svedena na namigivanje i kimanje glavom.

* gašenje portala

Sve je to dovelo do iznimnog profesionalnog i ljudskog podcjenjivanja zaposlenika Radio Gospića, posebice novinara  koji su svi visoko obrazovane osobe ali i naših vrijednih tehničara bez kojih program ne bi ni postojao, koji su najvećim dijelom zaslužni za glazbu i kvalitetu zvuka onoga ono što slušatelji mogu čuti u eteru, a  vrlo često radilo se upravo i  izjavama Vas koji sad čitate ovaj tekst.

I za kraj, svi mi koji godinama radimo u ovoj kući usprkos svim realnim,  ali i nametnutim poteškoćama nastojimo na što kvalitetniji način napraviti ono zbog čega smo tu, a to je  biti objektivan medij i kvalitetan javni servis našim slušateljima, i svim građanima grada Gospića i Ličko-senjske županiji.

Napominjemo još jednom, nikada nitko od nas nije zanemario niti jedan od radnih zadataka za koji smo do unatrag dva mjeseca bili plaćeni. Držimo da na  pitanja o funkcioniranju radija tehnički, programski i financijski  odgovarati trebaju oni koji su obnašali dužnosti direktora i glavnih urednika – složit ćete se – vašom odlukom, odlukom osnivača i većinskih vlasnika Županijskog radio Gospića.

Zbog svega navedenog tražimo hitan sastanak s osnivačima i nadzornim odborom u vjeri da ćemo zajedničkim snagama riješiti ovu vrlo tešku situaciju i izbjeći gašenje Radio Gospića, što bi svakako značilo veliki gubitak, kako za nas zaposlenike, tako i za Grad Gospić čiju urbanu sliku čine sve njegove kulturne institucije, a Radio Gospić svakako je jedna od njih.

S  iznimnim štovanjem,

Zaposlenici Županijskog radio Gospića

Drago Crnković, glazbeni urednik, 24 godine radnog staža na Radio Gospiću

Ivica Jelić, tehničar, 23 godine radnog staža na Radio Gospića 

Davor Rudelić, tehničar, 21 godina radnog staža na Radio Gospiću

Irena Peša, novinar, 20 godina radnog staža na Radio Gospiću

Milan Tomašević, novinar, 16 godina radnog staža na Radio Gospiću

Ivana Kaleb Asić, 6 godina radnog staža na Radio Gospiću


 

Bilo je to pismo koje su potpisani zaposlenici uputili osnivačima, pismo na koje do danas nema odgovora. Kakva je sudbina Radio Gospića? Tko u sjeni upravlja gašenjem portala i postavljanjem direktora Radio Gospića? Kada će zaposlenici dobiti zaostale plaće? Što se zapravo događa iza kulisa ove tužne medijske priče? Priprema li se teren za neki drugi lički medij? Hoće li Radio Gospić stići proslaviti 50. godišnjicu postojanja? Puno pitanja bez odgovora, najžalosnije po zaposlenike i građane Gospića i Ličko-senjske županije.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close