GastroGrad ZagrebLifestyleTurizam

LIČKI OKUSI NA ZAGREBAČKOM ADVENTU Gdje možete isprobati ličke pole, dimljenu pastrvu i gačansku masnicu?

Zagrebački je Advent poznat po cijeloj Europi i toliko je puta proglašen najboljim Adventom u Europi da se više ne može niti prijaviti. Unatoč tome što je ove godine izvan konkurencije za nagradu, Advent u Zagrebu nije razočarao ponudom.


Koračajući putem Tomislavca, Zrinjevca, Jelačićevog trga, Cvjetnog trga i Strossmayerovog šetališta krenuo sam u avanturu traženja ličkih adventskih kućica u Zagrebu. Iako su me miomirisi kobasica, kuhanog vina, hamburgera te zvukovi različitih žanrova glazbe, ovisno o tome gdje se nalazite, pokušali omesti u mom zadatku, nisam se dao. Lička adventska priča je ipak jača od usputnih stanica.

Koračajući prema Gornjem gradu uz zvukove tonske probe Željka Bebeka došao sam do uvijek prisutnog Matoša. Niti 50 koraka od Matoša u smjeru katedrale naišao sam na svoju prvu stanicu.

1. Zdravo seljački

Mala kućica „Zdravo seljački“ krije mnoge tajne, a jedna od njih je odličan kuhani džin, dapače najbolji kuhani džin trenutno na Adventu.

Razgovarao sam s Mihaelom Orešković iz Ličkog Lešća koja nije krila ponos zbog domaćeg krumpira. Kućica Zdravo seljački je jedino mjesto na Adventu gdje se mogu probati ličke pole, i mogu potvrditi da su vrhunske.

Gospođa Mihaela je također otkrila par informacija o njihovom kuhanom džinu, i iako mješavina začina nije lička već iz Zanzibara, mogu potvrditi da je džin fantastičan. Ekipa iz kućice u ponudi ima i sir, pršut, špek, kiselo zelje, kobasice, buncek, fritule, makovnjače, orahnjače i gačansku masnicu.

Kućica „Zdravo seljački“ produžetak je dućana „Zdravo seljački“ smještenom u zagrebačkom naselju Malešnica, pa svi koji žele kupiti domaću hranu ličkih OPG-a, mogu se slobodno uputiti tamo. Iako su prvi put na adventu kućica odiše atmosferom kao da su tamo od početka Adventa.

Nakon kuhanog džina i pola krenuo sam dalje prema vidikovcu koji gleda na katedralu kad me iz kućice pozdravio mali lički medo s kapicom. Vidio sam da sam došao do druge postaje svoje potrage.

2. Bear’s Cave

Kućica Bear’s Cave mjesto je gdje možete naći jedan od najboljih, ako ne i trenutno najbolji hamburger u Zagrebu. Burgeri „Big Bear“, „Pazi Medo“ i sendvič s dimljenom pastrvom samo su dio gastronomske ponude ekipe iz Rudopolja  i Vrhovina. U razgovoru s Majom i Ivanom koji su radili na kućici otkrio sam da je sva hrana iz OPG Izvora, čime se potiče i lokalno poduzetništvo, no recept za hamburgere je ostao tajna.

Ivan kaže da je tijekom tjedna mirno, a preko vikenda cijeli dan dežura nad grillom jer su se svi posjetitelji koji dođu do kućice zapalili za njihove hamburgere.

Za one koji nisu od mesa, vrijedi probati njihov škripavac i dimljenu pastrvu. Nije mala činjenica što je Bear’s Cave uvrštena u Top 10 gastro kućica na Adventu.

Nakon obilaska Adventa kod Matoša spustio sam se do Jelačićevog trga gdje na južnoj strani u Gajevoj ulici stoji veteran Adventa: Lička kuća.

3. Lička kuća

Lička je kuća nezaobilazni dio gastro ponude zagrebačkog Adventa.

U razgovoru s Mihailom, studentom 3. godine fizioterapije u Zagrebu, koji je radio i prošle godine, saznao sam da se najviše prodaju ličke kobasice i njihova oštrija verzija, ljuta kobasica.

U svojoj ponudi uz kobasice od divljači imaju i buncek, kiselo zelje, sarmu, ličke rakije. Jednostavnost, tradicija i dobra ponuda su glavni aduti dobro poznate adventske kućice.

Jedna od poruka Ličke kuće je: Život je prekratak da bi pili lošu rakiju i jeli loše kobase!

Tri kućice Adventa koji u svojem nazivu i/ili porijeklu sadrže Liku se definitivno isplate posjetiti i vjerujem da bi bio propust kada čovjek ne bi probao nešto iz njihove ponude, pa makar pravu ličku domaću rakiju.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Marko Ivković | Foto: LIKACLUB/Marko Ivković

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close