KolumneKnjiževni petak

LIČKI KNJIŽEVNICI: Luka Perković

Hrvatsku književnu scenu obilježili su brojni Ličani. Neki od njih vrlo su poznati te se o njima uči u školama, dok su neki apsolutno nepoznati široj javnosti. Prošlog tjedna tema nam je bio Mile Budak, a putovanje ličkom književno scenom nastavljamo s pričom o Luki Perkoviću .


Život

Hrvatski pisac, kritičar i publicist. Rođen je 21. siječnja 1900. u Malom Kutu pokraj Križpolja. Studij povijesti i zemljopisa završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1929.godine. Radio je kao gimnazijski profesor u Zagrebu i Varaždinu. Prve književne radove objavio je 1919. u “Plamenu” uređivao je “Književnik” (1920–30) i “Savremenik” (1936–38). Luka Perković preminuo je 1948. godine.

Stvaralaštvo

Njegove rane pjesme napisane su u ekspresionističkom duhu i u motivskom i izražajnom sloju u stilu A. B. Šimića, a poslije u duhu matoševskog artizma i okreću se pejzažnoj slikovitosti i erotskim motivima; neke pjesme odlikuju se društvenom satirom i deklarativnom pobunom. Jedina mu je pjesnička zbirka “Drugovanje s tišinom” (1935). Prozni opus izravnije tematizira društvenu građu i uklapa se u socijalne tendencije u hrvatskoj prozi između dvaju svjetskih ratova.

U njegovoj jedinoj proznoj knjizi “Novele” (1935) našle su se tako autobiografske novele o beskućničkom životu (Prijatelj iz spavaćeg vagona) i o bukoličkome seoskom životu suprotstavljenome gradu (Pripovijest bez naslova). Posmrtno objavljena knjiga “Škrinja” (1950) označuje daljnji korak u prikazu stanja i ugođaja u duhu A. P. Čehova.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close