KolumneKnjiževni petak

LIČKI KNJIŽEVNICI: Milutin Cihlar Nehajev – “Dok god bude Nehaja i Senja, Vijat će se u njem stieg hrvatski!”

Hrvatsku književnu scenu obilježili su brojni Ličani. Neki od njih vrlo su poznati te se o njima uči u školama, dok su neki apsolutno nepoznati široj javnosti. Prošlog tjedna tema nam je dr. Ante Starčević, a putovanje ličkom književno scenom nastavljamo s pričom o Milutinu Cihlaru Nehajevu.


Život

Milutin Cihlar Nehajev bio je poznati hrvatski novinar, dramatičar, književnik i pripovjedač. Milutin se rodio 25. studenog 1880. godine u Senju. U Zagrebu i Beču je pohađao gimnaziju da bi nakon toga studirao kemiju u Beču. No, kemijom se nikada nije bavio jer njegova velika ljubav bila je književnost. Isticao se enciklopedijskom nadarenošću, pisao je kazališne kritike, bio dobar poznavatelj likovne i glazbene umjetnosti. Umro je 07. travnja 1931. godine u Zagrebu.

“Dok god bude Nehaja i Senja, Vijat će se u njem stieg hrvatski!”

“Prezime” Nehajev

Milutin Cihlar s vremenom je uz svoje prezime dodao i Nehajev. Za one koji ne znaju u Senju se nalazi tvrđava naziva Nehaj, a Milutin je svoju ljubav i odanost rodnom kraju želio pokazati dodajući još jedno “prezime” za koju mu je baš Nehaj bio inspiracija.

“Meni se pričinja kao da je u svakom odlaženju nešto užasno tajnovito;kao da zbilja iza nas ostaje komad života koji nigda,nigda više ne možemo dosegnuti.”

Književni opus

U mladosti je pisao pjesme i već sa šesnaest godina napisao je odu Senju gradu završavajući je sa stihovima: “Dok god bude Nehaja i Senja, Vijat će se u njem stieg hrvatski!”. Već u prvim pripovijetkama “Nemoć” (1895), “Bijednička smrt” (1896), “U zadnjim plamsajima” (1896), “Nebo i pakao” (1898) tematizirao je male ljude, zavirivao u unutrašnjost svojih junaka. Povijesnoj tematici okrenuo se u romanu “Vuci” u kojem je interpretirao događaje iz hrvatske prošlosti i dao psihološki portret kneza krčkoga, senjskog i modruškog Krste Frankopana, a napisao ga je u spomen 400. obljetnice njegove smrti.Najpoznatije djelo zasigurno je roman “Bijeg: povijest jednog našeg čovjeka” (1909)  mnogi kritičari drže najboljim romanom hrvatske moderne.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close