KolumneKnjiževni petak

LIČKI KNJIŽEVNICI: Milan Ogrizović velikan hrvatske drame

Hrvatsku književnu scenu obilježili su brojni Ličani. Neki od njih vrlo su poznati te se o njima uči u školama, dok su neki apsolutno nepoznati široj javnosti. Prošlog tjedna tema nam je bio Vjenceslav Novak, a putovanje ličkom književno scenom nastavljamo s pričom o Milanu Ogrizoviću.


Život

Milan Ogrizović rođen je u Senju 1877. godine.  Studij matematike i klasične filologije završio 1901. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je 1904. i doktorirao temom iz filologije. Radio je kao srednjoškolski profesor, lektor i dramaturg u zagrebačkome HNK-u te kao nastavnik na Glumačkoj školi u Zagrebu.

Pisao je pjesme, novele, crtice, operna libreta, kazališne i književne kritike, bio je aktivan u kulturnom i političkom životu, a najveći doprinos književnosti hrvatske moderne dao je kao dramatičar. Preminuo je u Zagrebu 1923. godine.

Stvaralaštvo

Prva drama koju je napisao zvala se “Dah”, ibsenovskoga nadahnuća, praizvedena u zagrebačkome HNK-u 1901. Poslije se sve više nadahnjivao narodnim pjesništvom i nacionalnom poviješću. Jedan je od najizvođenijih hrvatskih dramatičara, neke su mu drame bile iznimno popularne, osobito “Hasanaginica” (1909), za koju je dobio i Demetrovu nagradu, a koja se na repertoaru zagrebačkoga HNK-a zadržala desetljećima. Tetralogiju “Godina ljubavi” (1907) čine jednočinke “Proljetno jutro” (1903), “Ljetno popodne” (1904), “Jesenje veče” (1903) i “Zimska noć” (1906). Izvedene su mu i drame “Banović Strahinja” (1912), “Objavljenje” (1917), “Smrt Smail-age Čengića” (1919), “Vučina” (1921), “U Bečkom Novom Mjestu” (1921) i mnoge druge.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close