KolumneKnjiževni petak

LIČKI KNJIŽEVNICI: Cvijeta Grospić

Hrvatsku književnu scenu obilježili su brojni Ličani. Neki od njih vrlo su poznati te se o njima uči u školama, dok su neki apsolutno nepoznati široj javnosti. Prošlog tjedna tema nam je bio Luka Perković, a putovanje ličkom književno scenom nastavljamo s pričom o Cvijeti Grospić.


Život

Cvijeta Grospić, rođena je 1922. u Gospiću, diplomirala 1946. engleski i francuski na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a do 1948. boravi u Pragu i radi kao asistentica francuskoga jezika na Karlovu sveučilištu. Potom na jednom putovanju u Italiji upoznaje industrijalca S. Wessela i udaje se za njega te ostaje živjeti u Milanu i Stresi na jezeru Maggiore. Tu je počeo i njezin spisateljski put: rukopis romana Maestro (napisan najprije na hrvatskom pa preveden na francuski, kako bi »osvježila taj svoj omiljeni jezik«; sve ostale književne tekstove pisala je izvorno na francuskom) tiskao joj je ugledni pariški nakladnik Flammarion, koji postaje njezin ekskluzivni izdavač. Cvijeta je preminula u Italiji 2015. godine.

Stvaralaštvo

Prvi njezin roman “Le Maestro” (1961) bio je napisan na hrvatskom jeziku i preveden na francuski. Ostala djela napisala je na francuskome. U prijevodu J. Kaštelana objavljeni su joj romani “Život kao život” (1976; La Vie comme elle vient, 1974), “Ja, svemir” (1979; Moi, l’Univers, 1976) i “Ilirka” (1988., s V. Machiedo; L’Illyrienne, 1986). Pretežito je obrađivala životne probleme građanske obitelji.

Knjige je objavljivala pod pseudonimom Flora Dosen, u kojem je sačuvala uspomenu na Došene, pretke po majčinoj liniji. Svoju voljenu domovinu nije zaboravila ni u knjigama, u kojima se ona priziva temama, likovima, mjestom zbivanja. Kod francuske književne kritike stekla je solidnu reputaciju.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close