VijestiTech

Lički bloger zamijetio Liku kao “nekakav Černobil” – pogledajte zašto

Lički bloger i “digitalac” Jure Mraović danas je na svom blogu jure.com.hr reagirao na poražavajuću činjenicu koja prikazuje neprisutnost ličkog digitalnog svijeta i IT budućnosti na hrvatskoj sceni.


“Danas sam, bauljajući Facebook bespućima najprije naletio na ovu kartu Hrvatske s našom Likom kao nekakvim  Černobilom:

"Nećete u Liku, niste ni prije"
“Nećete u Liku, niste ni prije”?

Nedugo zatim opazih i članak na lokalnom portalu pod naslovom „Aoj Liko, aoj Liko voli li te itko“.

Sasvim dovoljno za (digitalnu) mobilizaciju.

Prva slika prikazuje kako su projekti Instituta za razvoj i inovativnost mladih proklizali kroz središte Like k’o mače niz oluk.

Je li moguće da nitko nije prijavio Gospić, Otočac ili Perušić, a prijavljeni su primjerice Rakovica, Slavonski Kobaš, Satnica Đakovačka, Svetvinčenat, Babino polje…

Ili možda naše prijave nisu uvažene, nisu prošle na natječaju?

Odgovor iz instituta je da naših prijava nije niti bilo. A-joj, a-joj… Zapravo, baš svi koji su se prijavili su i odabrani.

OK, desi se.

Uzeo sam Gospić, Otočac i Perušić jer se vode kao epicentri budućeg super razvoja Ličko-senjske županije. To su glavni gradovi nove „male Švicarske“, a sve povezane političke parole kreću upravo od tamo.

Institut za razvoj i inovativnost mladih

“IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih) je privatno financiran i misija mu je sadržana u imenu, a polazi od uvida da je mentalni procjep između razvijenog svijeta i Hrvatske sve dublji, ali ga je u doba otvorenih i dostupnih tehnologija i medija svakome sve lakše preskočiti – sve je uži.”

Institut, inciran od strane jednog od najuspješnijih naših investitora, Nenada Bakića je vlastitim sredstvima pokrenuo projekt pod nazivom „Croatian Makers“ , što bi u nekakvom prijevodu značilo „Hrvatski kreatori/tvorci“.

Radi se o projektu uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskih uzrasta. Radi se o projektu koji mlade (Ličane) želi besplatno uvesti u područja koja nude razvoj i poslove.

Naime, u Hrvatskoj postoji deficit radne snage u područjima na bazi STEM-a (znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike). To je uglavnom ona ekipa koja će stvoriti strojeve, programe, kontakte, politike i financije po svijetu za izvoz naših krumpira, šljiva i gljiva…

IRIM, sa svojim Croatian Makers projektom želi kroz robotiku, automatiku i programiranje u ranoj dobi djeci ugraditi znatiželju i interes za buduće bavljenje STEM-om i tako im osigurati dostojan posao.

Koji su razlozi ovakvog raspleta i zaobilaženja Like od strane IRIM-a i Croatian Makers projekta? – čitajte OVDJE! 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Jure Mraović

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close