KulturaIzdvojeno

LIČKE PRIČE Na današnji dan osnovan je “Oteks”

MUZEJSKA PRIČA

Današnji datum posebno je važan za razvoj otočke industrije. Naime, 19. ožujka 1953. godine osnovan je “Oteks”. U današnjoj muzejskoj ličkoj priči donosimo vam kratku priču o ovoj važnoj otočkoj tvornici.


Oteks je osnovan 19. ožujka 1953. godine na području današnje Ličko-senjske županije. Na početku ni radnici Oteksa nisu očekivali toliki uspjeh pa su planirali svojim proizvodima snabdijevati samo uži prostor i ugovore su sklopili samo s trgovačkim savezima susjednih gradova, no u prva tri mjeseca 1955. godine prodano je robe u vrijednosti od čak 30 milijuna dinara.
Oteks se tako pomalo širio – imao je svoje trgovine, vozni park i trgovačke putnike te proizvodio robu za mnoge velike tvrtke u državi i izvan nje.
U svojim početcima Oteks je proizvodio uglavnom donje rublje, zbog čega je tvornica nosila nadimak – Gaćara. Proizvodnja se s vremenom proširila pa je Oteks tako proizvodio bunde, šubare, hlače, odijela, vjetrovke, kapute, radna odijela i još mnoge komade muške, ženske i dječje odjeće.
Među dječjom odjećom isticale su se hlače čiji je model popularno nazvan „mrkvica“. Poslovanje Oteksa pogoršalo se tijekom 1990-ih, a stečaj Otočkog Oteksa proglašen je u veljači 1991. godine.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Facebook/Muzej Gacke Otočac | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close