ScenaKultura

LIČKE PRIČE Marko Perković: “Fotografirao sam svugdje, ali Brinje je Brinje!”

Tko je mladi čovjek s čijom je izložbom otvoren Kulturni centar u Brinju? Članak Ljepote Brinja u očima mladog fotografa najavio je današnju Ličku priču, priču o Marku Perkoviću, koji se već spominjao na našem portalu prošle godine kada je svojom fotografijom “Cvijet dobrodošlice” osvojio nagradu…
Rođen sam u Zagrebu 2003. godine i po horoskopu sam jarac. Sport me nikada nije interesirao, ali volim domaće serije i glazbu. Najdraža serija koju sam gledao su Zlatni dvori, a najdraže pjevačice su mi i Nives Celzijus i Maja Šuput koje sam imao priliku upoznati. Pohađam srednju školu, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu za web dizajnera.
Marko je vezan za Brinje od svog rođenja, a isto tako i za fotografiju…
U Brinju je djedova rodna kuća, a ja s obitelji dolazim od 2007. godine, svako ljeto. Svake godine kada dođem u Brinje, najprije odem fotografirati Sokolac. Pogotovo sam se vezao uz drage susjede Nevenku i Josu Zoričić i njihove krave. Tada je počelo moje fotografiranje svih njihovih krava do dan danas. Najviše pamtim fotografiranje u Senju, sestrinim fotoaparatom, koje sam ja “udesio”. Za nastavak fotografiranja “kriv” je moj bivši profesor geografije Tihomir Gržinčić iz Osnovne škole Marina Držića. Moram zahvaliti i svojem ocu što me poveo u špilju Siničić u kolovozu 2017. godine, jer tada je nastala fotografija “Cvijet dobrodošlice” koja je kasnije osvojila 3. mjesto na državnom foto natječaju “NajGEO fotografija 2017. godine” Hrvatskog geografskog društva u Zadru. Prošle godine sam po prvi puta snimao i fotografirao pod morem na otoku Rabu, ali Brinje je Brinje, uvijek u srcu! Ove godine sam po prvi puta bio u prosincu u Brinju. Moj tata svake godine barem jedan dan odluči otići na jezero Brodić na pecanje pa ja uzmem sa sobom fotoaparat i mobitel, i uživancija u prirodi.

Koji su motivi Marku najdraži za fotografiranje?

Volim fotografirati i ljude, ali njima brzo dodijam, dok priroda se ne buni, osim kad su životinje u pitanju, jer tada moram biti brži i spretniji. Imam veliku podršku svoje obitelji, pogotovo od svoje sestre Ane Marije. Jako sam zahvalan Maji Vranić što me je ljeti vozila po općini za fotografiranje kulturne i prirodne baštine, ali svakako sam zahvalan i  načelniku Zlatku Fumiću što je dopustio i pomogao u mojoj izložbi.
Ono na što je Marko posebno ponosan su sljedeći projekti…
Do sad sam dva puta fotografirao utrku “Brinje Trail” jer sam bio pozvan od strane organizatora. Moram vam otkriti da su stranice Monetium Brinje-Hrvatska (Web stranica, Facebook, Instagram) mojih ruku djelo i jako sam ponosan na to. Prvi sam napravio memory igru s fotografijama Brinja kroz koju se svatko može upoznati s Brinjem, od povijesti do prirodnih baština.
Na pitanje kako i gdje vidi svoju budućnost, Marko odgovara…
Želim se baviti webom, svojom budućom profesijom, ali i fotografijom. Imam želju jednog dana živjeti i raditi u Brinju.
Za kraj Marko još kaže…
Neki moji poznanici prije nisu ni znali za Brinje, prolazili su pored Brinja i nisu ni znali kako se zove stari grad Sokolac, ali pobrinuo sam se da danas sve znaju. Od Sokolca do jezera, špilje itd… Moja profesorica iz geografije se divila kako je lijepa priroda u Brinju. Mogu slobodno reći da sam ja ambasador Brinja u Zagrebu. Želio bi poručiti mladima da ono što žele za to se izbore i da budu uporni!
Marka i njegove radove možete pratiti na: Instagram, Facebook, Youtube

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close