LifestyleZdravljeIzdvojeno

LIČKE PRIČE – Katarina Rupčić: Radimo na tome da budemo što uspješniji, bolji i jači!

TAJNICA I VODITELJICA UDRUGE SLIJEPIH LSŽ

Današnju priču posvećujemo udruzi koja okuplja slijepe i slabovidne osobe na području Ličko-senjske županije. Tajnica i voditeljica te udruge, Katarina Rupčić posvetila nam je malo svog slobodnog vremena i ispričala njihovu priču…


Za početak, recimo najprije nešto o našoj sugovornici i njezinoj ulozi u udruzi.

“Zovem se Katarina Rupčić. Udana sam i imam kćer od devet godina. Slobodno vrijeme volim provoditi sa svojom obitelji i prijateljima, te uživam u poslovima oko brige i njege vrta. U udruzi radim od 2015. godine, gdje sam  zaposlena kao administrativni referent. Nekoliko mjeseci kasnije Skupštinom sam izabrana kao tajnik udruge, sada već drugi mandat za redom, te danas uz sve to i voditelj – koordinator projekata. Svoj posao obavljam u svakodnevnom dogovoru sa svećenikom Jurom Ladišićem koji je dugogodišnji predsjednik udruge i pastoralni asistent. Svojim radom i karizmom doprinosi boljitku udruge.”

Udruga je osnovana prvobitno kao Društvo slijepih i slabovidnih 1955. godine na inicijativu građana. Osnovana je sa ciljem rada za opće odnosno javno dobro, te promicanja, razvitka i unapređenja statusa slijepih osoba u svim segmentima života, te zaštite njihovih prava i interesa kao temeljnih ljudskih prava, a osobito: dostojanstva, jednakosti mogućnosti, univerzalnog dizajna, pristupačnosti, ravnopravnosti i nediskriminacije, te života u zajednici uz podršku.

Što se tiče samih članova, Katarina govori:

“Ciljana skupina su slijepe i slabovidne osobe na području cijele Ličko- senjske županije, kojih trenutno ima 135, ali taj se broj mijenja s obzirom da većinu članova udruge čine članovi starije životne dobi.”

S kojim je ciljem udruga osnovana te kakve pogodnosti ista donosi svojim članovima, dalje nastavlja:

“Opći cilj postojanja udruge je pronalazak članova i njihovo učlanjivanje, te ostvarivanje njihovih svih prava na temelju sljepoće na području Ličko senjske županije: Dodatak za tuđu njegu i pomoć, osobna invalidnina, , oslobađanje od plaćanja RTV preplate, dopunsko besplatno osiguranje u zdravstvu, popust na mjesečnu telefonsku pretplatu, mirovine, ostvarivanje prava na jednokratnu potporu, stalnu novčanu pomoć, kod Gradova i Općina prava iz socijalnih programa.

Specifični ciljevi:

• Prevencija sljepoće i njihova rehabilitacija
• Savladavanje teškoće življenja u teškim životnim uvjetima ( zdravstvenim i financijskim)
• Podrška dosadašnjim članovima, za njihove potrebe i probleme
• Povećanje integracije slijepih i slabovidnih u širu lokalnu zajednicu, čime se sprječava institucionalizacija.
• Unaprijediti kvalitetu života slijepih i slabovidnih kroz konzumaciju svih usluga koje društvo pruža
• Voditi sustavnu brigu o kronično bolesnim osobama čime će se postići bolja kvaliteta življenja invalidnih osoba
• Omogućavanje preventivnih pregleda te samim time otkrivanje i sprječavanje daljnjeg razvoja komplikacija bolesti”

Važno je naglasiti da ljudi pamte udrugu kao „Društvo“, ali taj naziv se morao promjeniti dolaskom na snagu novog  Zakona o udrugama 2015. godine, te je naziv promijenjen u Udruga slijepih Ličko – senjske županije.

Glavne aktivnosti koje provode u udruzi su, govori Katarina dalje, sljedeće:

“Učlanjivanje, prevencija zdravlja članova uz pomoć videćih pratiteljica udruge, organizacija edukativnog i zdravstvenog druženja, pravna zaštita, pomoć pri nabavi pomagala za slijepe, duhovna obnova, radionice namijenjene ženama, šah, obilježavanje posebnih datuma, Dani otvorenih vrata i sl.”

Katarina naglašava da rad udruge ne bi bio isti bez dva projekta i dvije djelatnice koje rade poslove videćeg pratitelja.

“U  vremenu intenziviranja procesa deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim i metalnim oštećenjima, ostaje gotovo potpuno nezamijećena činjenica da osobe s motoričkim i senzoričkim oštećenjima nemaju nikakvu sustavnu podršku na području Ličko – senjske županije, koja bi im omogućila neovisan život u zajednici u kojoj žive. Zbog nedostatka usluga koje su im potrebne kako bi mogle samostalno živjeti, prijeti im smještaj u dom za starije osobe ili su u njemu već smještene.”

Ličko-senjska županija kao područje na kojem djeluje Udruga slijepih LSŽ je specifična zbog svoje velike rasprostranjenosti i raseljenosti stanovništva po čitavoj županiji, a time i naših članova . 

Koje projekte provode, te koliko oni doprinose članovima udruge, Katarina nam govori:

“Od 2016. godine provodimo projekt Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalne politike projektom, pod nazivom „Naša pomoć, Vaša sreća“, gdje smo zaposlili videću pratiteljicu Olgicu Begović. Projektom je osigurana  usluga videćeg pratitelja za osobe oštećena vida s područja Ličko – senjske županije. Projektom je povećana integracija slijepih i slabovidnih u širu lokalnu zajednicu, čime se sprječava institucionalizacija – korištenjem usluge videćeg pratitelja slijepa osoba ravnopravno sudjeluje u životu lokalne zajednice. Uz korištenje usluge videćeg pratitelja povećana je samostalnost slijepih i slabovidnih osoba, koji sami na praktični način uče i savladavaju prepreke u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Povećanom potražnjom članova – korisnika za uslugu videćeg pratitelja i na prijedlog Hrvatskog saveza slijepih, odlučili smo se 2017. g prijaviti na Europski projekt, te prošiti uslugu članovima, zapošljavanjem još jednog videćeg pratitelja. Prijavom na javni poziv „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“ Skupina 3 u sklopu Europskog socijalnog fonda Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ uspješno smo se prijavili projektom „Život uz nas je lakši“ i zaposlili dugotrajno nezaposlenu osobu odnosno videću pratiteljicu – Zdenku Počinak. Dvije godine kasnije, provodimo fazu II istog projekta.”

O suradnji s lokalnom zajednicom, od ove drage sugovornice saznajemo sljedeće:

“Ured udruge koji se nalazi u Otočcu se nekoliko puta selio, ali dobrom suradnjom s gradom Otočcem i lokalnom zajednicom dobili smo na korištenje ured u prizemlju zgrade br.8 u ulici Kralja Zvonimira. Inače, dobro surađujemo s većinom općina i gradova na području Ličko – senjske županije, javljajući se na natječaje odnosno Javne pozive gradova i općina na području županije, provodimo trenutno 13 manjih projekata. Najbolja suradnja i najveću potporu za naš rad i djelovanje, dobivamo od  Županije Ličko – senjske.”

Ono na što posebno želi skrenuti pažnju i pozornost su problemi slijepih osoba:

Veliki problem slijepih i slabovidnih osoba je loše materijalno stanje naših korisnika s obzirom na niska primanja, veliku nezaposlenost te mali broj socijalnih prava koje slijepe osobe mogu ostvariti. Potrebno je naglasiti da slijepe osobe imaju pravo samo na doplatak za pomoć i njegu (u iznosu od 450 ili 600) kuna ili na osobnu invalidninu (u iznosu od 1500 kuna). Taj novac bi trebao biti dostatan da financiraju sve povećane troškove života koji su uzrokovani invaliditetom odnosno gubitkom vida, međutim to je daleko ispod nužnog iznosa koji bi im navedeno omogućio.

Udruga je za potrebe svojih članova početkom 2019. godine osnovala Sportski klub slijepih “Lika”. Klub je osnovan u želji i cilju boljeg povezivanja članova kroz sportska druženja, a samim time doprinosi i zdravijem načinu života. Klub će raditi na povezivanju sa drugim klubovima i organizirati međusobne susrete. 

Što se tiče donacija, kaže:

“Redovito provodimo podjelu paketa hrane najugroženijim članovima udruge u prilici blagdana Uskrsa i Božića, te tijekom godine. Većinu hrane dobivamo iz donacija od Caritasa Gospićko – senjske biskupije, a dobivenu donaciju poboljšamo kupnjom hrane svojim sredstvima, napravimo pakete hrane i podijelimo ih članovima. Svake godine prije zime kontaktiramo lokalne pilanare na donaciju ogrjeva za najsiromašnije članove. Nažalost jako se malo vlasnika pilana  odazove na ovu akciju. Srećom postoje nekoliko pilanara koji nam odobre donaciju ogrjeva, a tada su članovi prezadovoljni, jer im nekoliko „poklonjenih kubika drva“ puno znači.”

Katarina navodi kako su vrlo aktivni svojoj Facebook stranici Udruga slijepih LSŽ, gdje obavještavaju svoje pratioce o održanim aktivnostima u udruzi, važnim obavijestima ili crticama sa terena te poziva i svih vas da posjetimo istu!

Za kraj Katarina još kaže;

Radimo na tome da budemo što uspješniji, bolji i jači! 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close