LifestyleKulturaIzdvojeno

LIČKE PRIČE Ivana Kregar: “Ne razmišljam o odlasku iz Like. Ako svi odemo, tko će ostati”

AUTORICA IZLOŽBE "FLORA GACKE"

Današnju ličku priču posvećujemo jednoj mladoj ženi, čije je ime posljednjih dana bilo isticano u objavama kojima se najavljivala online izložba u GPOU Otočac. Ona je Ivana Kregar, a ovo je njezina priča.


“Moje ime je Ivana Kregar. Odrasla sam u Smiljanu, školu pohađala u Gospiću. Prijatelji i znanci me tamo znaju pod nadimkom “Dasa”, to je naziv valjda od prvog osnovne. Rođena sam 22. listopada 1986. i krenula u prvi osnovne u najgore ratno doba. Srećom po svu nas djecu koji smo privremeno pohađali improviziranu školu u Smiljanu (današnji lovački dom), sve je dobro prošlo i ubrzo smo se preselili u matičnu školu dr. Jure Turića u Gospiću. Učitelj je bio Zvonko Buneta za kojeg smatram da je u ono vrijeme bio super. Gimnaziju sam završila također u Gospiću. Po završetku iste sam se ubrzo zaposlila, naprije u servisu za mobilne uređaje, zatim u GRAWE Hrvatska gdje ostajem više od 8 godina.”

Životni put odveo ju je u Otočac…

U međuvremenu sam se udala i preselila u Otočac gdje još uvijek živim i radim. Hobi mi je crtanje i fotografija. Crtanje je moja prva i prava ljubav. Istim sam se počela baviti negdje sa 8,9 godina i taj hobi i danas traje. Međutim, u nedostatku vremena, isti pomalo zamire (nikad do kraja) i pomalo se okrećem fotografiji koja puno lakše bilježi sve ono što se ne može prikazati na papiru, a svakako je privlačno oku promatrača. To je LIČKI KRAJOLIK.

To je za Ivanu bilo nešto posve novo, a prvi počeci bili su negdje u srednjoj školi.

“Prvi počeci su bili negdje u srednjoj školi, fotografije su bile u najmanju ruku grozne. S vremenom je postalo podnošljivo, danas je to relativno dobro (ajmo to tako reći).”

To nije nešto što ona radi da bi se natjecala, kaže i nastavlja.

“Lika je puna vrhunskih fotografa. Fotografija je nešto što ja istinski volim jer volim prirodu. Smatram da nema ljepšeg krajolika u Hrvatskoj od Like (neka se nitko ne uvrijedi). Lika naprosto ima sve predispozicije za izniman “landscape”, dakle, planine, nizine, more, rijeke, jezera, pećine…. Da ne nabrajam. Mada je cijela Hrvatska prekrasna, Lika je ipak nešto posebno. Možda je to zato jer sam u njoj odrasla pa imam takvo gledište, no to je moje mišljenje. S druge strane, iznimno je pogodna za dostojan život, posebice za mlade ljude koji traže siguran i staložen život.”

U daljnjem razgovoru saznajemo kako ona gleda na potencijalni odlazak iz Like…

Nisam za ideju da bi trebalo ići živjeti negdje vani, tu sam gdje sam i dobro mi je. Uostalom, ako svi odemo, tko će ostati? Povremeno izlažem svoje radove, posljednjih godina najviše u GPOU Otočac, zbog čega sam iznimno zahvalna na odličnoj suradnji. Nadam se da će ih biti još.

Na samom kraju, Ivana nas svih poziva da pogledamo aktualnu online izložbu na stranicama GPOU Otočac u sklopu projekta “Noć muzeja”. Riječ je o remake izložbi “Flora Gacke” koja je bila aktualna 2017. godine.

Album tek nekih njezinih fotogafija možete pogledati OVDJE.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close