LifestyleIzdvojeno

LIČKE PRIČE – Ivana Bolješić: “Želja nam je da u starosti zajedno sjedimo ispred kućice u Križpolju i prisjećamo se dana kad se od ideje realizirao naš san”

Današnju priču posvećujemo jednoj mladoj obitelji, koja svoju budućnost vidi i stvara u ličkom kraju. Oni su Ivana i Nenad Bolješić, a ovo je njihova priča…


Kako smo došli do njih? Njihova prekrasna drvena kućica i okućnica koju uređuju u Križpolju, pojavila se u grupi “Križpolje-Lika to je naša dika” i naravno da nam je upala u oko i da nas je zaintrigirala njezina i njihova priča.

Ivana i Nenad odrasli su i žive u velikim gradovima. Nenad je čak rođen u Njemačkoj, ali životni put, neki bi rekli – sudbina, šalje ih u Križpolje. Iako i sada žive i rade u Karlovcu, svaki slobodni trenutak provode u Križpolju.

“Mi smo Nenad i Ivana Bolješić iz Karlovca, imamo predivnu kćer Mariu koja ima 4 godine. Nenad je po struci medicinski tehničar, a ja bacc. fizioterapije. “

Što se tiče rođenja, Ivana je došla na svijet u Karlovcu gdje je i odrastala, a Neno (kako ga od milja zove njegova Ivana) je rođen u Njemačkoj, ali je također odrastao u Karlovcu.

Ivana tada počinje priču što ih je dovelo u Križpolje…
Tata i mama su mu iz Like (mama Danica iz Križ Kamenice, a tata Petar iz Križpolja). Odatle je i potekla želja da napravimo nešto svoje baš u Križpolju.
“Oduvijek smo maštali o drvenoj kućici negdje u planinama, ali kad se rodila kćerkica Maria dobili smo velik poriv da je napravimo baš u Križpolju, da i sama putuje poljima gdje su joj baka i djed čuvali ovce i išli u školu. Zemljište smo kupili, a najzanimljivije je to što smo igrom slučaja našli gradilište 50 metara od kuće di se rodio Nenadov tata Petar. Drvenu kućicu smo kupili u okolici od jedne divne mlade obitelji i prevezli je kamionom u Liku.” 
Veliku podršku su, kaže, imali od Nenadovih roditelja, Petra i Danice.
Imali smo veliku podršku Nenadovih roditelja Petra i Danice, a u tim prvim velikim i fizičkim zahtjevnim poslovima puno su nam pomogli prijatelji i braća.
“Nenadov brat Hrvoje je stolar i tu smo imali velike sreće da nam je svašta izradio i pomogao. 
Inače, ova kućica je životno (materijalno) djelo moga muža i u njoj je utkano obilje ljubavi, truda, znoja i sati i sati rada. Svatko tko prolazi onuda može vidjet uvijek istog čovjeka kako zida, betonira, kopa i gradi. 
Morate se složiti da se za jednog medicinskog tehničara poprilično razumije u građevinu. Šalu na stranu, od djetinjstva je s ocem radio sve te poslove, pa se kroz godine poprilično istrenirao i postao pravi majstor.
To je bila baš olakotna okolnost za nas, jer on zna 90 posto stvari napraviti sam. A ja? Ja sam mali od mješalice, pomoćni radnik, fugir majstor i moralna podrška. Većinu vremena koje provedemo u Križpolju radimo na kućici, osobito Nenad. Maria i ja znamo ukrasti vrijeme za šetnju i to nam je pravi odmor za dušu.”
Priroda je divna, ljudi isto. Predivno mjesto za život i podizanje obitelji.
Pitamo je što misli – imaju li lička sela pa i mjesta poput Križpolja potencijala za mlade?
Mislim da Križpolje ima puno potencijala i jako je dobro povezano s obližnjim većim gradovima, što je baš olakotna okolnost.
Za kraj, Ivana kaže:
“Naš život je u Karlovcu, tamo radimo i tamo nam je dom, ali u budućnosti, nikad se ne zna. Jedino što je sigurno naša želja, da u starosti zajedno sjedimo ispred kućice u Križpolju i prisjećamo se dana kad se od ideje realizirao naš san.”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbrirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close