GastroVijestiKulturaZdravlje

LIČKE PRIČE Ivan Krznarić – Ličanin koji peče kolače!

Priča o jednom Ličaninu, koji već dugi niz godina živi u Koprivnici. Vrlo svestran čovjek, a među svojim je sugrađanima poznat i omiljen zbog pripreme kolača, točnije bajadera.


On je Ivan Krznarić, rođen 1956. godine u Letincu.

Odselio sam u Koprivnicu 1974. Završio sam srednju  školu za strojobravara i još dvije prekvalifikacije za vodoinstalatera i varilac PHD  cijevi.

Gospodin Krznarić je oženjen, ima sina i jednog unuka, a stanuje u malenom, prigradskom naselju…

Stanujem u Starigradu, to je prigradsko naselje sa preko 3 tisuće stanovnika.

On i supruga su u mirovini, ali ne miruju… Ivan je uključen u mnoge udruge u svom kraju.

Uključen sam u dosta udruga. Jedan sam od osnivača DVD Starigrad. Sada smo proslavili 20 godina humanitarnog rada. Bio sam s DVD-om na proslavi u Brinju, na obljetnici 120 godina vatrogastva. Član sam Udruge vinogradara Fran Galović. Trenutno se bavim uzgojem lješnjaka i voća. Imam 150 stabala lijeske i ostalog voća, oko 50 stabala. Fotografiram po manifestacijama i udrugama iz Starigrada, imam preko 25 tisuća zabilježenih slika.

Ono što sam spomenula u početku priče, bajadere, to je ono po čemu Ivan nije tipičan Ličanin, zar ne? Vrlo rijetko da se može čuti, a kamo li vidjeti, da se muško, a posebno Ličanin “hvata” priprave slastica.

Kada mi je supruga obolila, a trebalo je peći kolače za vatrogasce i Udrugu žena, ja sam to preuzeo. Od tada, za razne manifestacije Udruge žena, vinogradara, vatrogasce, nogometni klub…pečem bajadere.

Ako je suditi po pohvalama i brzom pražnjenju tanjura, izgleda da su jako dobre, govori Ivan.

Životne nevolje nikada ne treba gledati kao nekakvu kaznu Božju. Treba ih prihvatiti kao svoj križ i izvući iz njih sve najbolje što se u tom trenutku može. Tada sam sve radio po kući: kuhao, prao, čistio, obrađivao vrt… jedino nisam peglao veš, priznaje Ivan.

U nekoliko rečenica ispisala sam jedan cijeli život. Kratka priča, ali vjerujem da ste između redaka pročitali puno više nego što je ovdje ukratko napisano.

Kada sam upitala Ivana što bi za kraj poručio našim čitateljima, posebno mladima i mladim bračnim parovima, odgovara:

Poštujte svoje partnere, u dobru i zlu! Nemojte se za sitnice srditi jedni na druge i odmah se razilaziti. Naglašavam POŠTUJTE I UVAŽAVAJTE SE MEĐUSOBNO! Također, poštujte starije da budete primjer ljudima oko sebe, a posebno djeci!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close