Ličko-senjska županijaLokalnaPolitika

LIČKA POLITIKA SAMO PRIVIDNO MIRUJE Teški razgovori svih aktera traju, a ako do dogovora ne dođe, čekaju nas novi izbori?

Nakon održanih izvanrednih izbora za županijsku skupštinu koji su isprovocirani HDZ-ovim rušenjem proračuna za 2019. godinu, u Ličko-senjskoj županiji nastupilo je političko zatišje. To, međutim, nikako ne znači da izabrani vijećnici ništa ne rade. U tijeku su, naime, teški razgovori o slaganju skupšinske većine nakon čega će se napokon vidjeti je li rušenje proračuna imalo smisla, ali hoće li netko snositi odgovornost za za političku krizu u Županiji.


Ono što pomalo zabrinjava jest što se razgovori vode iza čvrsto zatvorenih vrata, pa se s pravom postavlja pitanje hoće li se ključni sudionici tih razgovora voditi interesima županije i njezinih stanovnika ili osobnim ili stranačkim interesima. Jer da je svakome interes Županije uvijek bio na prvom mjestu, do izbora vjerojatno ne bi niti došlo, pa  svaki dan odgode konstituiranja nove skupštine u javnosti budi sumnju da se iza  kulisa ponovno vodi bitka za osobni ili stranački prestiž.

Trenutačna slika Županijske skupštine koja ima 31 vijećnika izgleda ovako: HDZ-ova koalicija ima ima 13 vijećnika, župan Darko Milinović 7, HSP 6, Bura promjena 3 i SDSS 2 vijećnika. Kako sada stvari stoje, moguća su dva rješenja za konstituiranje skupštine.  Jedna je opcija da HSP konstituira većinu s HDZ-ovom koalicijom, a druga da većinu složi s nezavisnima Darka Milinovića i Burom promjena, s kojom je predsjednik HSP-a Karlo Starčević na prošlim izborima osvojio sedam mjesta u Skupštini.

Iako se čini jednostavnom, slaganje većine čini se nemogućom misijom zbog suprotstavljenih stajališta koje su ključni akteri razgovora o slaganju većine u Skupštini iznijeli tijekom predizborne kampanje, zbog  čega je i dalje realna treća opcija za Županiju – novi izbori koji bi za još nekoliko mjeseci odgodili i paralizirali funkcioniranje Ličko-senjske županije.

Ključ za rješenje ovoga problema u rukama je HSP-a koji je samostalno postigao bolji rezultat nego na prošlim izborima, ali se s druge strane našao u nezahvalnoj ulozi da mora odlučiti hoće li izabrati suradnju s HDZ-om, koji ima najviše vijećnika, ali je postigao do sada najlošiji rezultat u Ličko-senjskoj županiji ili s bivšim HDZ-ovim članovima, a sada nezavisnim vijećnicima Darka Milinovića, koje je Starčević također smatra krivcima za loše gospodarsko i demografsko stanje u kojem se nalazi Ličko-senjska županija.  Odluči li se na kraju za suradnju s Milinovićem, HSP u slaganju većine treba izgladiti i nesuglasice s Nezavisnom listom Bura promjena Ante Dabe na račun koje je također iznosio kritike tijekom kampanje. Odluči li se za suradnju s HDZ-om, Starčević će se zasigurno naći u situaciji da mora objašnjavati  kako može surađivati sa strankom koja je najodgovornija za stanje u kojem se danas nalazi Županija, ali koja koja ni ideološki ni svjetonazorski nije slična HSP-u s obzirom na pitanje Istanbulske konvencije ili Marakeškog sporazuma. S druge strane, u istom problemu našao bi se i HDZ.

Iako je nakon zajedničkog priopćenja Karla Starčevića i Darka Milinovića o važnosti usvajanja proračuna objavljenog početkom tjedna izgledalo kako je HSP bliži suradnji s nezavisnima, a što je pozdravio i gradonačelnik Novalje i nositelj liste Bure promjena Ante Dabo, Starčević je u izjavi za LikaClub vratio sve na početak rekavši kako s Milinovćem “nije pregovarao nego samo razgovarao”, ali da se nisu ništa dogovorili te da će nastaviti razgovarati sa svima, uključujući i HDZ. Naglasio je pri tom kako “civilizirano ponašanje nalaže da dok razgovaramo, ne ratujemo” te da će njegovi birači pozdraviti “svaki razgovor i rješenje” u interesu Županije.

O težini situacije nakon izbora govori i velika suzdržanost ostalih aktera u davanju izjava o tijeku razgovora.  Darko Milinović i Ante Dabo  poručili su tek kako je odluka o skupštinskoj većini na Karlu Starčeviću, dok iz HDZ-a nismo uspjeli dobiti nikakav komentar.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot, LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close