DogađanjaKarijera

Lička policija u Domovinskom ratu – počela izložba u Gospiću

GOSPIĆ

Jučer je u prostorima POU “Dr. Ante Starčević”u Gospiću otvorena izložba pod nazivom “Hrvatska policija u Domovinskom ratu, policija u obrani ličko-senjskog kraja”,  a svi zainteresirani će moći besplatno posjetiti izložbu do 31. listopada 2022.


Izložba je nastala na inicijativu Regionalnog kluba IPA ličko-senjska, u suradnji sa Muzejom policije iz Zagreba, u sklopu obilježavanja Dana policije i Dana Sv. Mihovila, zaštitnika hrvatske policije, kao i gospodarske manifestacije “Jesen u Lici”, u organizaciji Ličko-senjske županije.

Dio izložbe stalni je postav Muzeja policije, dok je dio koji se odnosi na policiju u obrani ličko-senjskog kraja rezultat prikupljenih fotografija i podataka iz privatnih arhiva policajaca i njihovih obitelji koji su nesebično ustupili materijale.

Na izložbi su postavljene ratne odore i oprema koju je koristila policija u Domovinskom ratu. Izložba donosi opis ratnog puta Specijalne jedinice policije PU ličko senjske Tigrova, te podsjeća na stradavanje četvorice redarstvenika u Žutoj Lokvi 1991. godine. Prisjeća se i Velebitskih heroja stradalih na Velebitu tijekom Domovinskog rata, kao i svih poginulih policajaca PU ličko-senjske. Jedan dio izložbe posvećen je Akciji Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika „Josipa Jovića“.

Za portal Lika Club dao je izjavu predsjednik Regionalnog kluba ličko-senjske, Tomo Bukovac-Butina:

 “Cilj izložbe je podsjetiti mlađe i starije naraštaje, te same učesnike Domovinskog rata na ličkom području, na doprinos pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova od početka rata do oslobađenja okupiranih prostora. Svojim doprinosom, ne samo da su učestvovali u kreiranju slobodne nam domovine, nego su postali kreatori demokratske, moderne i profesionalne hrvatske policije. U taj temelj naših 36 kolega su ponosno položili svoje živote. Upravo ta činjenica bila je motiv za ideju i angažman Regionalniog klub IPA ličko-senjske da u suradnji sa Muzejom policije, Zagreb organizira i našim sugrađanima pokloni ovu izložbu. Nadamo se dobrom odazivu, a posebno se radujemo školskim grupama koje posjetom izložbi mogu naučiti o jednom dijelu naše hrvatske povijesti.“


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: pr

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close