Turizam

Lička janjetina postaje zaštićenim brendom

Lička janjetina imat će sve one potvrde koje će garantirati od kud je, za razliku do sada, kada se pod njenim imenom prodavala ona iz Rumunjske ili Bugarske


Napokon će i Ličani doći na svoje. U sveopćoj utrci za dobivanje razno raznih certifikata, i uvjerenja i potvrda, na ne tako lošu ideju došli su i uzgajivači ovaca iz Like.

Oni su se okupili u “Udrugu uzgajivača ovaca” i već nekoliko godina uporno nastoje, osim lijepih riječi koje nerijetko dobivaju za kvalitetu njihovog mesa, ličku janjetinu, zaštititi ju kao brand.

Više od osam godina nastoje lički uzgajivači ovaca od ministarstva dobiti odobrenje za zaštitu ličke janjetine na nacionalnom nivou, koja se itekako dobro pamti po svom okusu i mirisu kod svih onih koji su bar jednom posjetili ili proputovali Ličko senjskom županijom. Na ovome lički uzgajivači ovaca neće stati, kažu da kad mogu drugi, zašto ne bi i oni nakon što ličku janjetinu zaštite na nacionalnom nivou, zaštitili ju i na europskom nivou.

Iako u šali, Ličani nerijetko znaju kazati da ih valjda u svim tim poslovima i borbi za zaštitu njihove janjetine neće valjda opet Slovenci „zakočiti“. Ono čemu uzgajivači najviše teže je nastojanje da se zaštitom porijekla njihova janjetina ponudi odnosno nađe u nacionalnim parkovima, brojnim hotelima, restoranima gdje se i do sada tražila lička janjetina, a ponajviše po Zagrebu i Slavoniji.

Lička janjetina imat će sve one potvrde koje će garantirati od kud je, za razliku do sada, kada se pod njenim imenom prodavala ona iz Rumunjske ili Bugarske.

Lički uzgajivači ovaca sredstvima iz EU Fondova i Ličko senjske županije uspjeli su pokriti ne tako male troškove kako bi zaštitili svoj proizvod na bazi izvornosti i kvalitete.

Više čitajte na direktno.hr


 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close