GastroZdravlje

Lička janjetina će uskoro dobiti europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije 2. svibnja objavila zahtjev o sustavu kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode vezano za ličku janjetinu


Objava je  temelj za podnošenje prigovora na zahtjev u skladu s člankom 51. Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća. Drugim riječima sada traje rok od 90 dana u kojemu netko može podnijeti prigovor na zahtjev Udruge uzgajivača ovaca “Lika”. Za vjerovati je da prigovora neće biti jer je i u dokumentu jasno vidljivo da se radi o proizvodu, odnosno janjetu ličke pramenke koja egzistira u unutrašnjosti i priobalju Ličko-senjske županije i Gračaca iz susjedne Zadarske županije odnosno ne zalazi u neku susjednu zemlju.

Svakako treba spomenuti da sve  faze, odnosno uzgoj, pripust, janjenje ličke pramenke (ovce), te uzgoj i klanje ličke janjadi moraju se provoditi unutar zemljopisnog područja. Najpoznatiji lički gastronomski proizvod, lička janjetina, mogla bi ovu važnu oznaku dobiti početkom kolovoza i pridružiti se ličkom krumpiru.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close