Lička janjetina će uskoro dobiti europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

Tena Brnad

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije 2. svibnja objavila zahtjev o sustavu kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode vezano za ličku janjetinu


Objava je  temelj za podnošenje prigovora na zahtjev u skladu s člankom 51. Uredbe (EU) br. 1151/2012 Europskog parlamenta i Vijeća. Drugim riječima sada traje rok od 90 dana u kojemu netko može podnijeti prigovor na zahtjev Udruge uzgajivača ovaca “Lika”. Za vjerovati je da prigovora neće biti jer je i u dokumentu jasno vidljivo da se radi o proizvodu, odnosno janjetu ličke pramenke koja egzistira u unutrašnjosti i priobalju Ličko-senjske županije i Gračaca iz susjedne Zadarske županije odnosno ne zalazi u neku susjednu zemlju.

Svakako treba spomenuti da sve  faze, odnosno uzgoj, pripust, janjenje ličke pramenke (ovce), te uzgoj i klanje ličke janjadi moraju se provoditi unutar zemljopisnog područja. Najpoznatiji lički gastronomski proizvod, lička janjetina, mogla bi ovu važnu oznaku dobiti početkom kolovoza i pridružiti se ličkom krumpiru.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor / Foto: Lika express

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u