VijestiLifestyle

Ličani i Francuzi razvijaju volonterski turizam!

U Pećinskom parku Grabovača završio je „Mjesec volonterizma“ za vrijeme kojeg su naš  jedini pećinski park u Hrvatskoj posjetili brojni volonteri


Devetero mladih ljudi Charlotte, Sinina, Jannick, Solange, Cindy, Hoby, Kevin, Pierre i Thibaut prije nekoliko dana napustili su Liku nakon što su ondje proveli punih mjesec dana. Razlog i više nego pozitivan – međunarodna suradnja i promocija volonterskog turizma kroz europski projekt “Karst 4U: Discover undiscovered” koji se provodi u Pećinskom parku Grabovača.

Njihov boravak u Hrvatskoj bio je uistinu intenzivan, a obilježen je  nizom akcija, edukativnih inicijativa, povezivanjem, dijeljenjem znanja, ali i upoznavanjem Hrvatske, jer nakon mjesec dana naša je zemlja dobila devet novih ambasadora koje su Lika i Hrvatska oduševili. Odmah nakon dolaska volonteri su se marljivo primili posla, što im je naravno i ugovorna obaveza karakteristična za ovakve suradnje u kojima Grabovača već neko vrijeme sudjeluje, pa su tako pomagali u čišćenju obale rijeke Like, čišćenju starih puteva kroz park, saniranju divljih deponija, održavanju turističke signalizacije i ostalim poslovima koji čine svakodnevni rad parka.

Osim fizičkog rada volonteri su prenijeli i vrijedna, možda i nesvakidašnja znanja, pa je tako održana škola francuskog jezika za djecu koja su primila svoje zaslužene diplome, a za mlade Francuze svakodnevno  je održavan tečaj hrvatskog jezika kojeg su vrlo uspješno savladavali.

Posebne goste parka oduševila je ljepota Like i Hrvatske te su za vrijeme boravka posjetili  Nacionalni park Sjeverni Velebit, Split, Zadar  i Utočište medvjeda Kuterevo gdje su uživali u  gastronomiji i bogatoj  gozbi raznih domaćih proizvoda, od šljivovice, sokova od bazge i maline, do kruha ispod peke i kolača, a na rijeci Lici vozili se se na splavi do jezera Kruščica. Volonteri su se Pećinskom zahvalili izradom ukrasne ogradice oko suvenirnice koju su nazvali French touch, odnosno francuski dodir, a baš je njihov dodir i doprinos ono na što su najviše ponosni njihovi mentori Iva Murgić i Mario Paral, voditeljica projekta Jelena Milković i nadzornik Tomislav Špehar koji su volontere vodili kroz rad, bili im stalno na raspolaganju i potrudili se da ovaj posjet zaista bude od iznimne koristi ne samo za Park već i za čitavu zajednicu.

Napomenimo da je u „Mjesecu volonterizma“ Grabovaču posjetila i grupa od četrdesetak Belgijanaca koji su boravili u Lici tjedan dana, te u tom vremenu čistili rijeku Liku koja je ujedno i najduža hrvatska ponornica!

Francuzi i Belgijanci su iz Like u svoje gradove otputovali puni dojmova i svojim domaćinima priznali kako će se ubrzo vratiti u Perušić te sudjelovati i u budućim volonterskim projektima.

Kako sve ne bi stalo na ovim radno-volonterskim posjetima stranaca u Lici, Grabovača se pobrinula da već sutra, 04. kolovoza, dolazi nova grupa od četiri skauta Francuza s kojima se nastavljaju aktivnosti u perušićkom Pećinskom parku Grabovača.

BELGIJANCI_OBALA RIJEKE LIKE FRANCUZI_ŠKOLA FRANCUSKOG JEZIKA U LICI FRANCUZI_VELEBIT

Foto: PP Grabovača

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close