Film i TVScena

Liburnija uplovljava: prikazana dva dokumentarna filma u Gospiću

Dva nagrađivana domaća dokumentarca oduševili su gospićku publiku na turneji „Liburnija uplovljava“ Da publici nedostaje ovakva kulturna ponuda pokazala je gotovo trosatna prikovanost za stolice tijekom projekcija.


„Liburnija uplovljava“ ime je hvale vrijedne turneje kojom „Liburnija film festival“ po hrvatskim gradovima predstavlja dokumentarne filmove, pobjednike na festivalu. S dokumentarcima „Lijepo mi je s tobom,znaš“ i „Razred“ Liburnija je uplovila i u Gospić. Osnovni povod ovakvom prikazivanju filmova jest dovesti hrvatski dokumentarni film u sredine u kojima se inače ne prikazuje. „Dokumentarce se može gledati na televiziji, u kinima rijetko ili ne uopće. Pokušavamo tako razviti i publiku za dokumentarni film“- govori nam Jelena Androić, izvršna direktorica „Liburnija film festivala”.

Inače hrvatski dokumentarni film u velikoj je ekspanziji, radi se o kvalitetnim filmovima, brza je produkcija, snima ih se i izbacuje na tržište sve više, a ono što je i najbitnije hrvatski dokumentarci na brojnim svjetskim festivalima osvajaju nagrade. „Hrvati su na toj dokumentarnoj sceni jaki, pojavljuju se brojni mladi autori i jake producentske kuće. Na sreću dosta se ulaže i u dokumentarni film, pogotovo od strane Hrvatskog audio vizualnog centra i rezultati su, sudeći prema brojnim nagradama vidljivi“- kaže Androić.

Osnovna želja turneje „Liburnija uplovljava“ jest pokazati ljudima kako hrvatski dokumentarni film izgleda. Projekcijama u gospićkom KIC-u su uspjeli, publiku su naveli da se zaljubi i u ovu drugu dimenziju dokumentaraca u odnosu na one koje gledaju na televiziji.

Pročitajte cijeli članak na lika-express.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close