Turizam

Je li vrijeme za restrikciju posjeta na Plitvičkim jezerima? Dobar primjer dolazi s Krke

Još u veljači ove godine UNESCO je upozorio na dva velika problema s kojima se suočava Nacionalni park Plitvička jezera, a koji ozbiljno ugrožavaju egzistenciju našeg najstarijeg i najpoznatijeg nacionalnog parka.


Uz prekomjernu apartmanizaciju, protiv koje u posljednje vrijeme prosvjeduju braniteljske udruge, na Plitvičkim jezerima sve je izraženiji problem prevelikog broja posjetitelja. Plitvička jezera preopterećena su posjetiteljima čiji broj od početka godine raste po stopi od 40 posto. Samo u prvoj polovici ove godine Plitvička jezera je posjetilo 106.569 turista, a na vrhuncu sezone kroz Plitvice prođe i 15 tisuća posjetitelja dnevno.

U sklopu novog režima upravljanja posjetiteljima i ulaska na Plitvička jezera 2018., s ciljem smanjenja preopterećenosti parka, Nacionalni park Plitvička jezera najavio je nekoliko novina. Sljedeće godine poskupit će ulaznice za sva razdoblja i za sve skupine posjetitelja, uvest će se online kupnje ulaznica i dnevno ograničenje broja posjetitelja.

Da je upravo restrikcija posjeta nužno i odlično rješenje problema prekomjernog broja posjetitelja, pokazuje primjer Nacionalnog parka Krka.

Nacionalni park Krka je prvi hrvatski nacionalni park u kojemu je uvedena restrikcija posjeta, mjera upravljanja posjetiteljima koja je u svijetu dosta česta. Nakon što je posjećenost dosegnula gornju prihvatljivu granicu za očuvanje tamošnjeg ekosustava, na glavnoj atrakciji Krke, Skradinskom buku, postavljen je brojač posjeta. Kad se dostigne maksimalni dopušteni broj posjeta, posjetitelji se preusmjeravaju u druge dijelove parka. Uz brojač posjeta, na Skradinskom buku je uveden jedan smjer kretanja na mjestima gdje se dosad moglo ići u 2 smjera te jeftinije ulaznice za posjetitelje koji park posjete nakon 16 sati.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close