KolumneSvemu unatoč

Leteći sobovi, saonice i prenatrpane vreće

Ustvari, ova kolumna nema veze s naslovom.

Stigao je i toliko opjevani mjesec darivanja. Napokon! Već je ponestalo vijesti, pa treba potražiti na kojem imanju ima najviše lampica. Uobičajena su pitanja koliko će tko potrošiti, savjetuje se koji je dar in kako bismo što više razveselili bližnje. Tako ispada da velika većina svoj rođendan slavi dvadesetpetoga u mjesecu i tom prigodom, je li, dobivaju zasluženi dar. A istina je sve samo ne romantična, ali valjda je tako lakše. Umirimo svoju savjest prigodnim prosinačkim odricanjem i naše milosrđe postane nadomjestak za sve dane u godini kad gluhi i nijemi prolazimo pored braće i sestara u potrebi. Službeno, nismo više u godini milosrđa i što ćemo sad? U suvremenom profanom svijetu govor o milosrđu zamijenjen je humanim djelovanjem, suosjećanjem i solidarnošću. Odbacuje se bilo kakvo mistično značenje koje nadilazi ovozemaljsku stvarnost. No, je li moguće definirati milosrđe a ne spomenuti njegovo izvorište koje je u Bogu i Bog sam? Postaje li onda milosrđe tek osiromašena, nedorečena verzija ljudske brige za prolazne vrijednosti?

Za kršćane, dakle one koji slave Božić a ne neke politički korektne blagdane, milosrđe Božje proizlazi iz njegove beskonačnosti i savršenstva. Sadrži u sebi riječ srce, prema latinskom izrazu misericordia, što upućuje na blisku povezanost s ljubavlju. Međutim, ne izriče ju u potpunosti, jer srce može biti od mesa, ali i kameno. Hrvatski prijevodi idu od milosrđa do ljubavi, preko nježnosti, smilovanja i sućuti do blagosti, dobrote i milosti. Svakodnevni govor poistovjećuje milosrđe sa sućuti i opraštanjem.

Isus iz Nazareta, stvarni slavljenik na spomenuti datum, utjelovljena Riječ, svojim djelovanjem i cijelom osobom otkriva nesebičnu Božju ljubav u svojoj punini. Silazi nam u obličju nemoćnoga djeteta, ulazi u naše pustoši, ravna sve namisli naših srdaca, otklanja svaki očaj i ogorčenost, zastaje nad ljudskom bijedom i ojađenošću i svojim čudesnim zahvatima pokazuje ljubav prema nemoćnima i bolesnima. Božje milosrđe posebno je vidljivo u Isusovom izboru prezrenog carinika Mateja za svoga učenika, uskršavanju Lazara i sina udovice iz Naina. U prispodobama o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i milosrdnom ocu milosrđe je iznad svakog zakona i žrtve, božanska sila koja donosi utjehu i oprost, nasuprot grijehu i očaju, pronalazi i vraća izgubljeno.

Milosrđe je istinsko darivanje, a lijepo upakirani darovi pogled nam upiru prema dolje, miljama daleko od Laponije, nasuprot nebu s kojega rosi spas.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: hivewallpaper.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close