Politika

Leopold Špehar o migrantskoj krizi: “U klubu se šalimo da nas više nije strah divljači kad trčimo, već osluškujemo gdje je kakav migrant”

Portal Lika Club nastavlja izvještavanje o ličkoj migrantskoj krizi koja se već neko vrijeme događa u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji. Nakon što smo dobili prvi komentar iz ličke politike o ovoj temi, donosimo i reakciju jednog mještanina Plitvica na temu migranata. Kako se problem migranata odražava na svakodnevni život stanovnika Plitvica, otkriva “iz prve ruke” Leopold Špehar iz Atletskog kluba Plitvice.


1. Koliko često migranti rade probleme? Ima li svakodnevno incidenata na Plitvičkim jezerima?

Problemi su, koliko je meni poznato, zasada manjeg inteziteta, ali ih ima. Bilo je nekoliko provala u automobile, nedavno su poznaniku na Prijeboju ispred kuće ukrali parkirani automobil i odvezli se skroz do Karlovca gdje im je pukla guma, inače bi auto vjerovatno završio negdje u Sloveniji. Koliko čujem, “posjetili” su i okućnicu gdje je auto bio parkiran. U susjednoj Općini Rakovica su nedavno u istoj večeri ukradena dva automobila, vjerujem da tih provala i krađa ima i u većem broju, ali se zbog nekog razloga zataškavaju, barem tako pretpostavljam. Ne bih rekao da su to veliki incidenti, ali su incidenti kakvih do sada nije bilo i sigurno nije ugodno.

2. Jesu li Plitvice postale nesigurne za njene stanovnike? Imate li iskustva iz prve ruke?

Zasad ne bih rekao da su Plitvice nesigurne, ponajviše zahvaljujući policiji koje ima u velikom broju, iako nemam informaciju koliko je točno angažirano policijskih službenika. Primijetio sam uz prometnu policiju i dosta intervetnih policajaca, pojačanu angažiranost graničnih policajaca, čak sam susreo i ATJ Lučko s nekoliko auta i nije ih svejedno ni vidjeti na cesti, ali nekako to ulijeva sigurnost. Malo mi je to sve čudno jer dosad je te policije bilo jako malo i kad si ih i imao potrebu zvati radi nečega, nerijetko bi bile dvije patrole na cijelu općinu, bar su se tako policajci pravdali prilikom dolaska. Često putujem na prometnici Korenica-Mukinje i zadnjih mjeseci sam u nekoliko navrata vidio kako policija legitimira manje grupe muškaraca, ali isto tako čujem od prijatelja da su nerijetko ulazili i u naselja tražeći zaklon, jer i policiji neki izbjegnu. Imam nekoliko prijatelja u klubu gdje se šalimo da nas više nije strah divljači kad trčimo, već osluškujemo gdje je kakav migrant. Zasad, hvala Bogu, nisam čuo da je itko bio napadnut, a nadam se da će tako i ostati.

3. Što mislite tko mora riješiti ovaj problem? Je li vrijeme da se problematika digne na višu razinu jer je ovdje riječ o ljudima koji “samo prelaze” ali se zapravo ne zadržavaju?

Po meni je ovo veliki problem i ne može se riješiti na lokalnoj razini. I ovo nije samo problem naše općine, već i cijele Europe, po mom osobnom mišljenju ovo je čista seoba naroda jer netko od velikih igrača stoji uza svega ovoga.
Sav taj put košta i otkud tim ljudima novci za isto putovanje? Meni je najgore kad kažu: “Bježe ljudi od rata“. Dobro,  rat je u Siriji, ali nije rat u cijelom svijetu, a ovih migranata ima, koliko čujem, čak i iz Afrike. Po meni ovo nisu izbjeglice kako ih se predstavlja u nekim medijima, ovo su čisti ekonomski imigranti koji pod okriljem krize bježe u Njemačku i druge zemlje. Jer, pazite, ne bi oni prelazili toliki put da se sakriju od rata, da je njih strah rata pobjegli bi, ako već moraju bježati, u prve zemlje u okruženju, ali ne, njima nije dobra ni Bosna. Zamislite, pola njih ni ne želi azil u Hrvatskoj, već im je cilj Njemačka i druge bogatije zemlje. Osobno bih po vlastitom mišljenju angažirao vojsku i poslao je na granicu da štiti granice i suverenitet ove države za koju smo se teškom mukom izborili jer ako može jedna Mađarska, zašto ne bi i Hrvatska. Pogledajte malo kako se vrši pritisak na Orbana i to mahom iz zemalja Unije tipa Belgije koja svakodnevno ima probleme u državi sa imigrantima.

4. Kako komentirate dob i spol većine migranata?

Tu se nema što previše dodati, na svim snimkama što kruže društvenim mrežama tu se radi mahom o muškarcima u ranim dvadesetim i kasnim tridesetim godinama. Osobno, kad god sam naletio na grupu migranata, nisam vidio ni jedno dijete i niti jednu ženu, uvijek je to bila grupa muškaraca u, reklo bi se, najboljim godinama. Dok, recimo, na svim televizijama se uvijek u prvi plan guraju žene i djeca za koje sam siguran da ih ima, ali u toliko manjem broju od ostalih. Ne znam, ali to ne vodi na dobro.

5. Hoće li hladna lička zima, po vašem mišljenju, zaustaviti migrante na njihovom putu? Možda se budu zadržavali u Bihaću?

Hladna zima će svakako otežati njihov prelazak granice i našim policajcima će biti lakše kontrolirati ih, ali mislim da ih neće zaustaviti, eventualno će u manje broju pokušavati preći. Mene zabrinjava gdje će se ti svi imigranti pred nadolazećom zimom smjestiti, jer u Bihać oni svi ne stanu, a tamo iz dana u dan dolaze. I zato sam uvjeren da će porasti broj provala i razbojstava jer Bihać ne može primiti toliko njih, a primili su ih.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close