Scena

Legendarni časopis iz osamdesetih Polet stiže u MoMA u New Yorku

Prvih 69 brojeva časopisa Polet, koji je u vrijeme najveće popularnosti osamdesetih godina dosezao tiražu i do 150 tisuća primjeraka po broju, pohranit će se u Biblioteci prestižnog Muzeja moderne umjetnosti MoMA u New Yorku, objavio je istaknuti hrvatski dizajner i ilustrator Mirko Ilić.


Na svom Facebook profilu Ilić je objavio faksimil pisma kojeg je dobio iz MoMA-e, a kojim se potvrđuje da će njegova donacija biti prihvaćena i da će značajno obogatiti njihovu biblioteku.

“Da mi je netko 1976. rekao da ćemo završiti u MoMA-i, vjerojatno bih ga prvo pitao o čemu se radi i što to puši”, napisao je Ilić, koji godinama živi i radi u New Yorku gdje je ostvario respektabilnu međunarodnu karijeru. Na tom velikom uspjehu čestitao je svima koji su s njime radili u Poletu.

Nekoć vrlo popularan među mladima

Prije nego što je na čelo Poleta došao danas afirmirani književnik Pero Kvesić, to glasilo Saveza socijalističke omladine Hrvatske bilo je tipični, suhoparni omladinski list. Popularnost među mladima stekli su njima bliskim temama, od rock glazbe do filma i fotografije, ali i zahvaljujući ilustracijama, dizajnu i fotografijama, odnosno grafičkim urednicima poput Ilića, Gorana Trbuljaka ili Ivana Doroghija.

Pod sloganom “Polet je kriv za sve!” tjednik je privlačio sve veći broj čitatelja, a istovremeno bio mjesto nove novinarske scene s koje su potekli mnogi danas afirmirani novinari i fotoreporteri.

Biblioteka MoMa-e posjeduje jedan od najboljih fundusa avangardnih istočnoeuropskih izdanja, a u njoj se već čuva niz publikacija vezanih uz Hrvatsku, među kojima je najviše izdanja posvećenih hrvatskoj umjetnosti, slavnim umjetničkim pokretima i izložbenim projektima.


Tekst: telegram. hr

Foto: Wikimedia Commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close