Scena

Legenda o podrijetlu imena Like, Krbave i Gospića

Jeste li se ikada pitali kako je Lika dobila ime? U nastavku teksta pročitajte legendu o podrijetlu imena Like, Krbave i Gopića.


Živjele dvije sestre, dvije kneginje. Kad im je otac umro ostavi im u naslijeđe zemlje koje mi danas zovemo Likom i Krbavom. Jedna je sestra po imenu Karolina, naslijedila zemlju koja je po njoj nazvana Krbava.

Druga je bila boležljiva. Putovala je posvuda tražeći lijek svojoj bolesti. Tako dođe do Ribnika, sela u blizini današnjeg Gospića, ožedni i napije se vode. Zdravlje joj krene na bolje. Vidi kneginja da joj voda čini dobro, da je lijek ili kako tamo kažu „lik“ za njenu bolest. Ljekovitu vodu prozva lika, a po vodi cijela zemlja koju je naslijedila dobi ime Lika.

Kneginji se dopao lijepi kraj pa odluči naseliti se u njemu. Sagradila je veliku okruglu kulu koja je po njoj nazvana Gospić. Ubrzo se oko kule naselilo nekoliko porodica pa cijelo mjesto po gospi u kuli dobije ime Gospić.


Tekst: hrvatskimitovi.com / Kovačević Dražen, Legende i predaje Hrvata, br. 2., CID, Zagreb, 2000.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close