ScenaTurizam

Legenda o Metulu – hrvatskoj Masadi

Daleko u jugozapadnoj Turskoj, na mjestu grada Afrodizijasa, nalaze se ruševine antičkog hrama posvećenoga rimskom caru Augustu, piše The Plitvice Times.


Između ostaloga, hram je bio ukrašen sa 16 skulptura žena koje su predstavljale 16 naroda koje je car August pokorio. Skulpture su s vremenom izgubljene. Do današnjeg dana preostala su samo njihova postolja s natpisima. U vječni kamen jednog postolja urezana su slova: “Narod Japoda”.U drugom stoljeću prije Krista Rimljani su bacili oko na Liku, domovinu Japoda. Privlačili su ih bogati japodski rudnici metala i lička polja kao stvorena za izgradnju cesta prema srednjoj Europi. Liku nije bilo lako nimalo lako osvojiti! Hrabri Japodi više od sto godina zadavali su Rimljanima velike muke. Na kraju se mladi Oktavijan odlučio osobno obračunati s Japodima. Događaje je zapisao rimski povjesničar Apijan, a priča ide ovako…

Okupivši golemu vojsku, Oktavijan je krenuo u pohod na Liku. Neka japodska plemena odmah su se predala, neka su pokorena tek nakon teške borbe. Godine 35. pr. Kr. došlo je do odlučujuće bitke. Oktavijan je stigao ispod bedema najvećeg od svih japodskih gradova, ispod prijestolnice Japoda – legendarnog Metula. Metul je branilo 3000 dobro naoružanih ratnika. U početku su Metuljani uspješno odbijali napade rimske vojske. Protiv napadača koristili su njihovo vlastito oružje, ratne sprave koje su im jednom prilikom ranije zaplijenili! Iako su napadi postajali sve češći i silovitiji, Rimljani nikako nisu uspijevali osvojiti gradske zidine. Golema vojska klonula je duhom.

Da ohrabri svoje vojnike, Oktavijan je krenuo u napad sam, preko opsadnih ljestava! Oduševljeni vojnici pohrlili su za njim, a ljestve su se urušile pod njihovom težinom. Iako teško ozlijeđen u padu, Oktavijan je ponovno poveo juriš na bedem! Branitelji Metula shvatili su da Rimljani neće tako lako odustati… Poslali su Oktavijanu glasnika i zatražili su primirje radi pregovora. Dogovoreno je da se rimski vojnici smjeste na jednom povišenom dijelu grada. Prevarili su Metuljane! Čim su se dokopali gradskih zidina, zatražili su bezuvjetnu predaju oružja.

Metuljani se nisu predali. Sklonili su žene i djecu u gradsku vijećnicu i krenuli su u očajnički napad. Znali su da nemaju nikakve šanse! Radije su umrli u borbi, nego da se pokore osvajačima. Rimljani su ih lako nadvladali, a cijeli grad je zapaljen. Gotovo svi muškarci poginuli su u borbi i plamenu. Metulske žene ubijale su svoju djecu, a onda i sebe kako ne bi postali rimski robovi. Metul je sravnjen sa zemljom…

Nekoliko godina kasnije Oktavijan je proglašen carem Augustom. Dugo se u Rimskom Carstvu spominjala hrabrost i junačka smrt branitelja Metula. Nakon pada Metula sva preostala japodska plemena pokorila su se Rimljanima. Rimska vojska zavladala je zemljom Japoda, a Lika je postala rimska provincija. Japodi nisu nestali, ali više ništa nije bilo kao prije.

O sudbini Metula pročulo se diljem Carstva, a japodska hrabrost uspoređivana je s onom posljednjeg židovskog bedema Masade. Prema legendi, opsada Metula je bila ključna za Oktavijanov dolazak na prijestolje kao cara Augusta.

Više priča iz najnovijeg broja The Plitvice Timesa možete pročitati na idućem linku:

Donosi The Plitvice Times.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: river-adventure.info, Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close