Zdravlje

LEGALIZIRANA MARIHUANA: Od danas se smije koristiti za medicinske svrhe, naši čitatelji zadovoljeni

Kako je od objave u Narodnim novinama prošlo točno osam dana, od danas, 14. listopada kupovina kanabisa u medicinske svrhe uz recept je potpuno legalna.

Kao što je Vlada RH najavljivala, a Savez Društva Multiple Skleroze potvrdio, donešene su izmjene i dopune pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Same izmjene objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama (NN 107/2015) i stupaju na snagu osmog dana od objave.

>> Dopuna pravilnika NN 107/2015

Kao što piše u NN: “Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (u daljnjem tekstu: THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.”

Također, lijekovi koji sadrže THC, dronabinol i nabilon mogu se propisivati za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Što se tiče ograničenja, doktori mogu propisati:

– količinu THC-a za pojedinačnu dozu,
– vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će se izraditi magistralni pripravak,
– broj pojedinačnih doza,
– ljekoviti oblik,
– doziranje i način uporabe.

Lijekovi koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, dok količina ne smije biti veća od 7,5 grama.

Ovim Izmjenama i dopunama našim čitateljima koji su u anketi OVDJE glasovali za legalizaciju marihuane, udovoljeno je i ista je od danas legalna. Nadajmo se da će društvo biti zdravije, te da će biti što manje zloupotrebe ovog Zakona.


Tekst: evarazdin.hr, admin

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close