DogađanjaTurizam

Laudonov gaj na KRBAVSKOM polju živi je spomenik šumarstva Gacke, Like i Krbave

Laudonov gaj na rubu Krbavskog polja nedaleko od Bunića, danas je nasad bora i hrasta na živome pijesku.

 1746. godine kumpanijski zapovjednik u Buniću, a kasnije austrijski feldmaršal Laudon izdao je naredbu da se živi pijesci pošume kako ne bi nanosili štetu poljoprivredi. Kasnije za vrijeme Vojne uprave nasadi su proširivani crnim borom, metlikom i bagremom.
Ernst_Gideon_Freiherr_von_Laudon
Laudonov gaj ima oko 700 hektara površine. Od toga je pod crnim borom 310 hektara, a pod
hrastom 340 hektara. General Laudon, prvim imenom barun Laudon Gideon Ernest, rođen je 2. veljače 1716. godine u Tootzenu u Litvi u škotskoj plemićkoj obitelji. Umro je kao austrijski feldmaršal 14. srpnja 1790. godine u moravskom Nou Titscheinu. U Bunić je stigao 1746. kao major u ličkoj regimenti.

Prestankom rada imovnih općina 1941. nestala je sva arhivska građa, a u Laudonovom gaju u to vrijeme vrše se nekontrolirane sječe bez evidencija. Nakon Drugog svjetskog rata 1946. o gaju se počelo voditi više računa, te su zabranjene sječe i paša. Prvo poslijeratno uređivanje Laudonovoga gaja izvršeno je 1956., a od tada se gajem gospodari po odredbama šumsko gospodarskih osnova.

1956. Zavod za zaštitu prirode proglašava specijalnim rezervatom šumske vegetacije odjel 16a Laudonovoga gaja, staru lužnjakovu hrastovu šumu, koju je posadio Laudon 1746., u površini od 33,23 ha. Od tada se ta šuma vodi kao šuma posebne namjene, te predstavlja živi spomenik šumarstva Gacke, Like i Krbave, kao i čitave Hrvatske.


 

Komentari

Komentara


Izvor: cro-eu.com | Foto: panioramio.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close