VijestiTurizam

LATE NIGHT CAVE TOUR Što nas sve očekuje na Noći šišmiša u Baraćevim špiljama?

U petak, 25. kolovoza 2017. godine, Javna ustanova Baraćeve špilje organizira događanje pod nazivom “Late Night Cave Tour” kojim će obilježiti 21. Međunarodnu noć šišmiša.


Noć šišmiša usvojila je organizacija UNEP/EUROBATS  s ciljem boljeg upoznavanja i zaštite jedinih letećih sisavaca u prirodi. Od ukupno 45 zaštićenih vrsta šišmiša u Europi – u Hrvatskoj živi čak 35. Baraćeve špilje ovim će događanjem razbiti predrasude o šišmišima i podići svijest o potrebi njihovog očuvanja i njihovoj korisnosti. Šišmiši nisu opasni, zapravo su nam vrlo korisni jer se hrane insektima, između ostalog i komarcima, te bi smanjenje broja šišmiša uzrokovalo veliku neravnotežu u ekosustavu.

Povodom 21. Međunarodne Noći šišmiša Baraćeve špilje, ustanova kod Rakovice u Novoj Kršlji, pripremile su zanimljivi i edukativni program prilagođen svim generacijama.

Udruga Tragus o zaštiti šišmiša u Baraćevim

Udruga za zaštitu šišmiša Tragus okuplja članove velike raznolikosti znanja iz različitih struka, a svim je članovima zajednička želja da se učini što više za očuvanje šišmiša i njihovih staništa kroz istraživanja, zaštitu njihovih staništa i edukaciju šireg kruga ljudi o važnosti šišmiša u prirodi. Članovi Udruge Tragus će posjetiteljima prenijeti svoja znanja, upoznali ih s aktivnostima koje provode i pokazati im zanimljivosti na koje nailaze u radu sa šišmišima.

Prvo otkrivanje skeleta špiljskog medvjeda 

Špiljski medvjed (Ursus spelaeus), izumrla vrsta medvjeda koja je živjela istodobno s pračovjekom u pleistocenu, nastanjivao je i Gornju Baraćevu špilju. Bio je oko 30% veći od današnjega smeđeg medvjeda, težak do 1000 kg, veće lubanje, uglavnom biljojed, a hranio se i manjim sisavcima. Baraćeve špilje su za posjetitelje pripremile nezaboravan doživljaj – prezentaciju skeleta špiljskog medvjeda, posloženog i postavljenog nedaleko mjesta gdje je pronađen.

Izložba “Baraćeve špilje u ledenom dobu” ove godine proširena

Kroz izložbu “Baraćeve špilje u Ledenom dobu” posjetitelje će voditi pronalazač nalaza dr. Kazimir Miculinić. Priča je to o bogatoj riznici fosilnih nalaza otkrivenih u podzemlju Baraćevih špilja. Posjetitelji će moći razgledati kosti špiljskog lava, nosoroga, špiljskog medvjeda, leoparda i vuka te se upoznati s iznenađujućim i dinamičnim životom za vrijeme gornjeg pleistocena ili kraja „ledenog doba“. Izložba se održala i prošle godine, ali zbog velikog interesa ove godine se proširuje na još jednu lokaciju kod Baraćevih špilja.

Traumatic Art – ples na svili i ringu

U šumi podno Baraćevih špilja vrhunski scenski doživljaj je pripremila umjetnička družina Traumatic Art koja poziva sve posjetitelje da “upoznaju mračne vile u noći šišmiša”. Traumatic Art promiče kulturu akrobatskog plesa u Hrvatskoj kroz izvedbe zračnih akrobacija na tkanini (svili), zračnom kolutu (ringu) te ostalih akrobatsko-plesnih umjetnosti poput plesa s hula hoopom, akrobacija na šipci, žongliranja, akrobalansa ili plesa s vatrom.

Slika zaslona 2017-08-18 u 09.45.35

Face painting i mađioničar za najmlađe

Mađioničar Vladimir Štimac, jedan od vodećih mađioničara u Hrvatskoj, izvest će interaktivnu predstavu za djecu  s edukativno didaktičkim trikovima, puno komike i faktorom iznenađenja koji uvijek dodatno ugodno iznenadi djecu. Mađioničar Vladimir unijet će dašak svježine i kreativnosti uz decentnu komiku i profinjenost u cjelokupni program koji su Baraćeve špilje pripremile za noć šišmiša.

Noć šišmiša kao pozadinsku glazbu koristiti će spiritualnu, a Baračeve špilje su za posjetitelje pripremile poseban šišmiš-menu kao gastro ponuda za cijelo događanje.

Baraćeve špilje pozivaju sve zainteresirane građane, iznajmljivače i njihove goste, na Late Night Cave Tour! Više informacija saznajte na web stranicama ili Facebooku Baraćeve špilje – Barac caves i LATE NIGHT CAVE TOUR, te Plitvičke doline-Rakovica.

20664784_1433653090013599_2406812671838415400_n

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close