Kućni ljubimciZnanost

Lajka: Tužna priča o prvom putniku u svemir

Trećeg studenog 1957. godine u svemir je lansirana sovjetska raketa sa kapsulom Sputnik-2 u kojoj se nalazio najpoznatiji pas na svijetu – Lajka.


Lajka je bila obični pas lutalica, tri godine stara mješanka pronađena na moskovskim ulicama. Uz nju, pripreme za let su prolazili još i psi Albina i Muška, ali Lajku su odabrali jer je bila malena i dobre naravi.

Lajka je lansirana u svemir u maloj kapsuli, lancima vezana za sjedalo kako se ne bi kretala i spojena na mnogobrojne senzore koji su pratili njezino ponašanje i tjelesnu aktivnost. Nakon što je Sputnjik 2 ušao u orbitu, misija je proglašena uspješnom. No, za Lajku ovo je bila misija bez povratka, a smrt jedini ishod.

Letjelica nije bila opremljena sustavom za povratak i očekivalo se da će Lajka uginuti. Godinama su Rusi tvrdili kako je Lajka bezbolno uginula u orbiti nakon nekoliko dana leta, nakon što je pojela hranu sa sredstvom za uspavljivanje. Prava istina o Lajkinoj sudbini čuvana je desetljećima kao strogo povjerljiva vojna tajna i tek 2002. godine otkriveno je koliko dugo je Lajka živjela i kako je uginula.

Tijekom leta se odlomio dio termalne izolacije zbog čega je u kapsuli temperatura skočila na 40 Celzija. Lajka je uginula već u prvim satima misije, u agoniji od stresa i previsoke temperature, a Sputnik-2 sa beživotnim tijelom Lajke obišao je 2570 puta oko Zemlje prije nego što je sagorio u visokim slojevima atmosfere.

Tijekom desetljeća još je mnogo životinja, ali i ljudi poginulo u stremljenu čovječanstva ka zvijezdama. Lajka je bila žrtvovana kako bi testirali sigurnost svemirskih letova za ljude, no koliko je njena smrt opravdana?

Oleg Gazenko, znanstvenik koji je radio s Lajkom, 1998. izjavio je kako mu je žao zbog njezine smrti: “Kako vrijeme prolazi, sve više žalim zbog te misije. Nismo trebali to napraviti. Iz misije nismo naučili dovoljno da bi opravdali ubojstvo psa”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close