Lifestyle

KUTEREVO Suživot medvjeda i psa!

Marko Kralj još je beba. Ima samo 2,5 godine i 130 kg. On je medvjeđe siroče i kralj šume kojeg su našli u selu kraj Crikvenice.

Zalazio je Marko u vrtove mještana kako bi gricnuo što od povrća jer je bio gladan. Majka mu je vjerojatno stradala pod kotačima auta. Djeca ga sela su ga nazvala Markus. Kad je stigao u Velebitsko utočište za male medvjede Kuterevo, dodali su mu i prezime Kralj. Dobio je Marko odmah i majku – kujicu Dodži.

– Dodži je skraćeno od ‘domaća obična džukela’. Ali ona je vrijedna medvjeđa majka, koja bezrezervno prihvaća medvjeđe siročiće – kaže voditelj utočišta Ivan Crnković Pavenka.

On je prije 12 godina otvorio utočište, u kojem prihvaća medvjeđe siročiće. A nalaze ih zaista posvuda – u nabujalim potocima, skrivene u vikendicama, izgladnjele na stablima na koja su se popeli u strahu od pasa. Jedan je čak naučio ljude da ga hrane tri put na dan, a znao je odnijeti i posudu u šumu kad bi se najeo.

– Kujica Dodži druga je po redu pomajka. Zamijenila je Mišu Linga, psa mužjaka koji je podigao osam medvjedića. Mišo ima već 14 godina i sad je u zasluženoj mirovini – rekla je volonterska Anamarija Orešković.

Mišo Lingo godinama je trpio medvjeđe smicalice, s njima jeo i dijelio brlog.

– Pas im postaje zamjenska mama i odgojateljica te autoritet koji trebaju medvjedići u prvoj godini kada dođu – kaže Anamarija.

Sad kad je Mišo u mirovini, oko vrata nosi ogrlicu s drvenim privjeskom medvjeda, koju dobiva svaki volonter. A volonteri dolaze zaista iz cijelog svijeta – Novog Zelanda, Kanarskih Otoka, Francuske, Italije, Litve… A donedavno je u Kuterevu bilo jedino europsko utočište za medvjediće, koje posjeti 20.000 ljudi na godinu. Postala je to nezaobilazna turistička atrakcija Like, a financiraju se jedino od dobrovoljnih priloga posjetitelja.

Nažalost, medvjedi u utočištu ostaju zauvijek. S obzirom da su se naučili na čovjeka, u prirodi bi vjerojatno bez straha prilazili svakom. A onda bi ih netko vjerojatno ubio.

Zato će zauvijek ostati u kuterevskom brlogu, gdje im i nije tako loše. Osim što ih od malih nogu hrane kravljim mlijekom obogaćenim žumanjcima i dojenačkom hranom za djecu, tijekom ljeta dobivaju poslastice. Zamrznuto voće i povrće jedu poput sladoleda i uživaju kao da je svaki dan praznik.

Tekst: 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close