Tech

Kupite električni automobil i država vam daruje 70.000 kuna

Kupite električni automobil i država vam daruje 70000 kn: Prošlogodišnjom odlukom Vlade, država će poticati kupnju ekološka vozila – za hibride 30.0000 kuna, za plug-in hibride 50.000 kuna, a za potpuno električne automobile 70.000 kuna.

Kako piše N1, cilj je poticanje čistijeg prometa u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka.

Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega više od 70% generira cestovni promet.

Lani je osiguranih 15,5 milijuna kuna planulo, a Fond za zaštitu okoliša i ove je godine raspisao javni poziv za kupnju električnih i hibridnih automobila, a novost su i poticaji za kupnju električnih skutera, motocikala i četverocikala.

Fizičke osobe mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana, dok tvrtke i obrtnici mogu dobiti do 700.000 kuna poticaja te vozila moraju zadržati u vlasništvu minimalno tri godine.

Glavni uvjeti i visine poticaja ostali su isti. Država daje 70.000 kuna poticaja za kupnju 100 % električnog automobila, primjerice, kod nas su dostupni Mitsubishi i-Miev i Citroën C-Zero, ali država će vam isplatiti poticaj ako kupite automobil i u inozemstvu, ali ga registrirate u Hrvatskoj.

Treba naglasiti i da država za potpuno električna vozila ne naplaćuje trošarinu, što s obzirom na njihovu visoku cijenu, nije zanemariv iznos novca.

Kako iskoristiti poticaje saznajte ovdje.

Tekst: poslovni.hr

Foto: www.auto-info.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close