VijestiScenaTurizam

Kulturno-umjetničko društvo iz Rakovice proslavilo 40 godina uspješnog rada

25. studenog 2018. godine svečano je obilježena četrdeseta godišnjica rada KUD-a Izvor iz Rakovice. Svi prisutni imali su priliku upoznati se s dugogodišnjim uspješnim radom društva a i čestitati nagrađenim, zaslužnim članovima. Članovi KUD-a iz Rakovice Jelena Svetić i Petar Hodak također broje četrdeset.


Prenosimo njihovu priču s web stranice Plitvičkih dolina:

Davne 1978. godine tadašnji ravnatelj osnovne škole  saznao  je da se u Slunju u lipnju priprema smotra folklora te predložio da i Rakovčani  nastupe.  I tako se na njegovu inicijativu skupila grupa od 18 odraslih i 3-oje djece. 11. ožujka dogovorili se kako napraviti nošnje, koje pjesme i kola uvježbati. Dogovoreno učinjeno i uz samicu u Slunju odrađen zapažen nastup.  10.srpnja 1978. godine održava se Osnivačka skupština, društvo dobiva naziv „Izvor“, broji 32 člana i 5-tero djece. Izvor počinje teći.

Članovi društva su različite životne dobi , od 20 do 59 i više godina, različitog obrazovanja, imovnog stanja a sve ih je vezala ljubav prema pjesmi, igri, običajima i tradiciji Rakovice i okolice. Od početka se davala važnost pomladku tako da  i osnovna škola pod slobodne aktivnosti uvodi tamburašku i folklornu sekciju. Probe i ugošćavanja su bila u osnovnoj školi, a društvo se financiralo sredstvima općine Slunj, mjesne zajednice Rakovica i vlastito zarađenim sredstvima od nastupa za potrebe NP Plitvička Jezera.

Ratne devedesete raspršuju kudovce na sve strane, ali želja za pjesmom i plesom ostaje jaka. 10. lipnja 1995. godine ponovo se sastaju  stari i neki novi članovi i kreću s radom pod istim imenom i istom zadaćom.  Nastupi „Izvora“ dočekuju se s oduševljenjem, izazivaju strepnju, suze pomiješane s veseljem i nadom u skori povratak. Posebno je emotivan nastup bio za sv.Jelenu  u porušenoj Rakovici 18.08.1995. godine kada veselju nije bilo kraja. S izgradnjom domova vraća se i život u Rakovicu a time i mogućnost djelovanja društva.

Od 1996 do 2018 godine društvo nastoji kulturno razviti i obogatiti svoj kraj kroz različite nastupe i manifestacije kojih u godini ima prosječno oko 20. Rad društva organiziran je kroz tamburašku, pjevačku, folklornu sekciju a po potrebi i dramsku. U radu društva u proteklih 40 godina učestvovalo je 166 odraslih članova, 13 drežničanki i 203 člana pomladka. Broj od oko 382 člana u 40 godina rada. Konstantno se vodi briga o nošnjama i instrumentima

Redoviti nastupi za potrebe Općine, Turističke zajednice  i udruga općine, Nacionalnog Parka, gostovanja i nastupi na smotrama folklora diljem Hrvatske od čega posebno ističemo Smotru folklora Karlovačke županije na kojoj se nastupa svake godine, 22 puta do sada.

Smotra folklora Karlovačke županije, Folklorni susreti Korduna, nastup na poligonu Eugen Kvaternik, Božićni sajam u Slunju, nastupi u Cetingradu za Dan zahvalnosti,Karlovačka smotra,  Dječja smotra folklora, Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Smotra povratničkih društava Stara Gradiška i Okučani, Smotra muških pjevačkih skupina, Repušnica, Voloder, Miholjačko sjelo, Ulicama Bišća – Bihać, Šibenik, Božićni koncert u Zagrebu, Dubrobnik, Udbina, Drvar, Maribor,ugošćavanje društava iz Australije, Komareva, Stuttgarta …… i još puno, puno toga.

KUD Izvor je  i uspješan  organizator  događanja; Folklorni susreti Korduna 4 puta, proslava 1700-te obljetnice Milanskog edikta, 1.dječji folklorni susreti Karlovačke županije, tečajevi tamburice samice.

Društvo je iz anonimnosti  izvukla gđa. Miroslava Hadžihusejnović  Valašek koja za Radio Zagreb snimila emisiju o Izvoru 2000.-te godine. Od tada pa do danas rado sudjeluju na pripremama i snimanjima radio i tv emisija. 

Pridružujemo se čestitkama!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: plitvickedoline.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close