ZnanostScena

Kultna emisija Hrvatskog radija ANDROMEDA slavi 20 godina !

Andromeda je prva specijalizirana emisija o astronomiji, astrofizici i astronautici u hrvatskome radijskom eteru. S emitiranjem je počela prije gotovo punih dvadeset godina na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) na inicijativu urednice i novinarke Tanje Devčić uz potporu dugogodišnjega voditelja Planetarija Tehničkoga muzeja u Zagrebu, danas stručnoga suradnika u emisiji – Ante Radonića.


Iako je u početku trajala pedesetak minuta, zbog velikoga je zanimanja produljena na dva sata. Kao svojevrsna astronomska početnica i uho koje osluškuje svemir, Andromeda slušateljima prikazuje zvjezdano nebo kroz razgovore s astronomima i znanstvenicima. Uz Antu Radonića tu je i voditelj Zvjezdarnice Višnjan – Korado Korlević, otkrivač malih nebeskih tijela, od kojih neka nose i njegovo ime.

Korado Korlević_02
Foto: Krasnodar Peršun

Andromedu slušaju svi koje zanima svemir i nebeska tijela. U toj emisiji na drukčiji i intrigantan način slušatelji mogu saznati mnogo o tim temama, a urednici znaju kako zainteresirati slušatelje istodobno održavajući visoki urednički standard i profesionalizam“, ističe glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT — HR 2) Jadranka Rilović. Najveću su pozornost privukle teme o otkrićima ekstrasolarnih planeta, istraživanja Marsa, potrage za životom u oceanima na mjesecima drugih planeta, otkriće Higgsova bozona i osvajanja Mjeseca.

Tanja Devčić_01
Foto: Krasnodar Peršun

„Andromeda je emitirana iz Tehničkoga muzeja uz izravno sudjelovanje astronauta Apolla 16 Charlesa Dukea koji je hodao Mjesečevom površinom. Slušatelji Drugoga programa Hrvatskoga radija postavljali su pitanja o misiji, za koju neki još misle da se nije ni dogodila ili da je režirana u filmskim studijima”, ističe autorica i voditeljica emisije Tanja Devčić.

To je interaktivna emisija u kojoj slušatelji razgovaraju sa znanstvenicima astronomima koji im otkrivaju jedan beskrajan svijet, svijet u kojemu smo mi samo mala plava točka”, dodaje autorica te ističe kako na društvenim mrežama postoje skupine zaljubljenika i vjernih slušatelja Andromede u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo se ovih dana obilježava dvadeseta obljetnica početka emitiranja te kultne emisije, a tajna njezine dugovječnosti nije samo u sadržaju, nego i pristupu temama koje zanimaju mnoge i koje nikad do kraja neće moći biti istražene.

Andromeda se emitira svakoga utorka na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) od 20.00 do 22.00, a može se poslušati i putem računala ili mobilnih telefona s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HRT | Foto: Krasnodar Peršun

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close