Grad ZagrebTech

Krstičević čestitao na sjajno obavljenoj zahtjevnoj akciji: “Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini! Hvala Vam!“

POVIJESNI POTHVAT HRVATSKE VOJSKE

Pripadnici Hrvatske vojske su u petak, 17. travnja 2020. godine sudjelovali u uspješnom uklanjanju sjevernog tornja zagrebačke katedrale kojem je zbog posljedica potresa koji je pogodio Zagreb prijetilo urušavanje.


Zamolbu za pomoć Hrvatske vojske u uklanjanju dijela sjevernog tornja uputio je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, a u radove obnove bila su uključena četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije i šest pripadnika Vojno obavještajne satnije. Uz pripadnike HV-a, na sanaciji katedrale bili su angažirani i građevinski stručnjaci, arhitekti, statičari, alpinisti i profesori Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj čestitali su svim sudionicima, od privatnih kompanija, alpinista, policije i Hrvatske vojske na uspješno izvršenoj akciji uklanjanja tornja.

„Čestitke našim pripadnicima Hrvatske vojske na sjajno obavljenoj zahtjevnoj akciji uklanjanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale, a posebno HKoV-u. Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini! Hvala Vam!“ poručio je ministar Krstičević.

Admiral Hranj rekao je ovom prilikom kako je današnja akcija pokazala kako ovako velik broj sudionika može koordinirano i u sinergiji u punom duhu koncepta domovinske sigurnosti izvršavati ovako zahtjevne operacije.

Operacija je bila zahtjevna i složena i svi su pokazali da su u potpunosti osposobljeni za svoj dio zadaće“ istaknuo je admiral. Dodatno je istaknuo i značajnu ulogu dronova Hrvatske vojske koji su prateći cijelu akciju omogućili kontrolirano podizanje i nakon toga spuštanje tornja.

Zadaće pripadnika Inženjerijske pukovnije u sklopu sanacije tornja, pojasnio je načelnik Stožera Inženjerijske pukovnije pukovnik Miroslav Car, istaknuvši kako je riječ o poprilično zahtjevnoj aktivnosti postavljanja eksplozivnih naprava na sam toranj katedrale.

Tamo gdje je došlo do najvećeg oštećenja, odnosno između 72. i 73. reda sjevernog tornja, izvedeno je bušenje precizno određenih mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova i presijecanje nategnutog čeličnog užeta u sredini tornja. Nakon toga, izbušilo se devet rupa koje su se potom napunile eksplozivom nakon čega je uslijedilo povezivanje istih u električnu mrežu i naposljetku, paljenje“, ispričao je pukovnik Car.

Rekao je kako je zadovoljan učinjenim istaknuvši da su pripadnici Inženjerije u Hrvatskoj vojsci potpuno obučeni i osposobljeni za ovakve zadaće. „Godinama se obučavamo za takve stvari. Nije bilo nikakvog straha niti bojazni da mi to nećemo uspjeti. Između ostalog, imali smo i zaštitnu opremu tako da je sve provedeno po propisima i na najbolji mogući način“ pojasnio je pukovnik.

Zapovjednik Vojno obavještajne satnije bojnik Mario Maslov u ovoj je prigodi pojasnio aktivnosti koje su obavljali pripadnici Vojno obavještajne satnije: „Postrojba je imala zadaću tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam toranj i mjesto detonacije u perimetru od 380 metara, što je uspješno i odrađeno“.

Nadnarednik Krešimir Marjanović koji je sudjelovao u aktivnosti na dužnosti palitelja, odnosno na mjestu za aktivaciju eksploziva istaknuo je kako je zadaća uspješno završena te je zahvalio svima koji su sudjelovali posebno istaknuvši alpiniste i sve druge djelatnike koji rade na obnovi katedrale na visinama. „Mi kao postrojba uglavnom radimo na zemlji, no iako su ovo bili ekstremni uvjeti, koristeći sigurnosnu opremu i zaštitu postigli smo optimalan učinak bez kolateralne štete“ zaključio je.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH / F. Klen

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close