KRŠENJE AUTORSKIH PRAVA Na webu objavljena mnoga djela s popisa lektire bez dozvole autora!

Lana Matica

To je nelegalno i stranicu treba odmah zatvoriti, upozoravaju predsjednik vijeća Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina, te predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić, piše 24sata.


Ovo je eklatantno kršenje autorskih prava i reagirali smo na najbrži mogući način. U sljedećim koracima vjerojatno će ići i kaznena prijava, kazao nam je u utorak predsjednik Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara (ZNK) Slavko Kozina. ZNK, Hrvatsko društvo pisaca i još nekoliko strukovnih udruga javno su pozvale, ali i pokrenule legalne korake za skidanje web stranice knjigasvima.com.

Na stranici koja se pojavila tijekom vikenda objavljeno je oko 700 naslova, većinom s popisa obavezne i nedavno objavljene preporučene školske lektire. Knjige su skenirane i objavljene u PDF formatu doslovce s koricama, više od 50 posto bez ikakve dozvole autora ili izdavača, a nepoznati autori stranice navode: “Sve knjige su besplatno dostupne svim građanima u knjižnicama na posudbu. Ovo je isto samo prilagođeno vremenu u kojem živimo. Cijeli razredi posuđuju jednu knjigu u isto vrijeme i tada nema dosta knjiga za posudbu. U današnje vrijeme to je neprihvatljivo. Mislimo da je pravo na obrazovanje iznad autorskog prava i prava izdavača na zaradu.”

Također pozivaju sve autore i nakladnike da im se priključe, “doniranjem” svojih djela. No ovo ne samo da nije prihvatljivo, već je i nelegalno, a pravo na besplatno obrazovanje ne može se ni uspoređivati s autorskim i izdavačkim pravima, upozoravaju naši sugovornici.

Otkrili domenu i server

“Odavno se na internetu mogu pronaći razni nelegalno objavljeni materijali, a mi se borimo tako da se ne borimo, jer je tehnika jednostavno brža od legislative. No ovo je nacionalno pitanje jer se radi o državnoj lektiri” – ističe Kozina, koji je u utorak ujutro sazvao hitan sastanak u ZNK, ali i odmah izvijestio ministarstvo kulture, znanosti i obrazovanja, te Službu kibernetičke sigurnosti u MUP-u.

“Dosad smo otkrili kako je domena registrirana u SAD-u, a hosting providing server je negdje u EU. Samu stranicu mogao je pokrenuti bilo tko iz našeg govornog područja, dakle i Hrvatska i Makedonija i BiH. Uz kaznenu prijavu, po kojoj MUP jedino može reagirati, stranica se može skinuti preko domene i servera. No, znamo već što će se dogoditi sutra, podići će stranicu preko nove domene”, pojašnjava Kozina, dodajući kako su oformili posebnu radnu skupinu.

U skupini su, uz Slavka Kozinu, potpredsjednica ZNK Ivana Ljevak Lebeda i Ivo Nejašmić, vlasnik Superknjižare, Sanja Vučković iz Udruge za zaštitu prava nakladnika (ZANA), voditelj projekta e-knjige Zvonimir Bulaja, stručnjakinja za e-publishing Mirela Rončević, a planiraju uključiti sve strukovne organizacije kako bi postavili jasne protokole za ovakve situacije.

U Europskoj uniji, ističe Kozina, autorska prava su jedna od najštićenijih prava i trebalo bi tako biti i u Hrvatskoj.

Više na 24sata.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: Pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u