Lifestyle

Za sve je kriva ljubav: Lički župnik zaljubio se u učiteljicu i postao farmer

U selu Visuć pored Udbine, na 970 metara nadmorske visine, nalazi se farma ličke buše – autohtonog ličkog goveda kojem prijeti izumiranje.


Vlasnik farme Bariša Dejanović je bivši lički župnik koji je zbog velike ljubavi prema jednoj ženi napustio svećenićki poziv, a svoju neobičnu životnu priču ispričao je za jutarnji.hr

Bariša je bio najmlađi od jedanaestero braće i sestara. Njegova obitelj doselila je u Liku iz Velikog Skočaja, sela nedaleko od Bihaća u Bosni i Hercegovini. Bariša je završio Teološki fakultet i deset godina je bio župnik u Bilaju, Ribniku, Trnovcu, Ličkom Novom, Brušanima i Josipdolu.

Njegov svećenićki život je završio kada je kao vjeroučitelj u jednoj gospićkoj srednjoj školi upoznao Ivanku, profesoricu hrvatskog jezika i književnosti. Dogodila se ljubav i na svijet je došao mali Roko, a Bariša je donio tešku i neizbježnu odluku o napuštanju svećenićkog poziva. Bariša i Ivanka danas žive u stanu u Gospiću, vjenčali su se i imaju dvoje djece – Roka i Luku.

Nakon napuštanja svećenićkog poziva, Bariša je ostao bez prihoda i dugo vremena nije mogao naći posao. Shvatio je da bi dobra ideja bila proizvodnja hrane, a kako je u Lici najviše napuštenih pašnjaka odlučio se baviti stočarstvom. S dvojicom braće osnovao je OPG, unajmio zemlju i kupio nekoliko krava.

Iako su krenuli gotovo iz ničega, njihov teški rad je urodio plodom i danas imaju oko dvjesto krava koje uzgajaju po strogim pravilima eko – proizvodnje. U kućici koju su sagradili pored životinja nemaju ni struje ni vode, a zimi je život u Visuću još suroviji. Ima dana kad ih zamete snijeg pa i po tjedan dana ne mogu natrag obiteljima, a veliki problem predstavljaju i čopori vukova koji napadaju stoku.

Unatoč svemu, Bariša nikada nije požalio zbog životne avanture u koju se upustio, a smatra da između njegovog bivšeg i sadašnjeg poziva nema prevelike razlike. “Stado treba ljubiti i za njega se žrtvovati. Ako dođe vuk, moram stati ispred njega i obraniti ga, jer bez stada ni meni nema života. Kakvo će ono biti, ovisi samo o pastiru”, ispričao je Bariša za jutarnji.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close