Zdravlje

Kreće šokantna kampanja protiv pušenja

Samo tri tjedna su preostala Hrvatskoj da izglasa promjene Zakona o duhanskim proizvodima, kako bi ga uskladila s novom direktivom Europske unije. No, ako Hrvatska to ne učini na vrijeme, mogla bi biti kažnjena.


“Činjenica je da u vrlo kratkom roku Zakon mora proći proceduru kroz Vladu, Odbor za zdravstvo i Sabor. Dakle, definitivno je Hrvatska došla u situaciju da se radi sve ‘na knap’ i ja jedino što mogu je izraziti svoju nadu da će sve biti u redu”, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Hrvatska bi mogla u protivnom biti kažnjena. “Komisija određuje koja vrsta kazne je primjerena. Ona može biti od one najblaže u smislu određenog ukora, pa do one najteže, a to je sud za Europska prava koji onda određuje određenu financijsku kaznu”, dodala je Borzan.

Iz Ministarstva zdravlja pak poručuju kako će prijedlog Zakona biti sljedeći tjedan na Vladi.

“Vjerujem da to neće biti problem jer i za druge zakone smo također imali 20 dana koji su prošli. A redom prioriteta odlučili smo da upravo sada ide u proceduru Zakon o štetnosti duhanskih proizvoda, jer morate znati da on, naime, ne smije biti niti ranije niti kasnije izglasan”, rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Datum proizvodnje pakiranja pomiče se na 31. prosinca

Iz Ministarstva dodaju kako se pomiče datum početka proizvodnje pakiranja s još jačim upozorenjima s 20. svibnja na 31. prosinca 2016. zbog usklađivanja tehnologije domaćih proizvođača jer im se na taj način želi omogućiti malo dulji rok za prilagodbu. Na kutijama cigareta tako će ubuduće biti šokantne fotografije upozorenja o štetnosti pušenja.

Poražavajući podaci

“Ovo će više utjecati na mlađe osobe”, smatra Boris Gracin, specijalist psihijatar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. “Otprilike svaka treća osoba starija od 15 godina puši. To je negdje prema posljednjem istraživanju oko 30 posto. Također, postoji podatak da žene u Hrvatskoj sve više puše”, dodao je Gracin.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close