NovacVijesti

Kreće smanjenje parafiskalnih nameta, jedan doprinos reže se za 50 posto

IZMJENA UREDBE

Vlada je prošli tjedan uputila u javnu raspravu izmjenu uredbe o vodnom doprinosu kojom se ovaj neporezni namet smanjuje za 50 posto. Ovo je prvi korak u provedbi akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, donesenog sredinom svibnja, piše tportal.


Ovaj doprinos je prihod Hrvatskih voda, a plaća ga svaki investitor prilikom gradnje stambenih i poslovnih građevina. Prema prijedlogu izmjene uredbe, doprinos se smanjuje za 50 posto za sve kategorije obveznika i to linearno u svih devet tarifnih brojeva i dva tarifna podbroja. Kako su prihodi od ovog nameta u 2019. iznosili oko 240 milijuna kuna, godišnji efekt ove mjere procjenjuje se na 120 milijuna kuna.

S obzirom na to da će se smanjenjem doprinosa ujedno značajno smanjiti prihodi Hrvatskih voda za obranu od poplava, Vlada će za ovu namjenu morati naći nove izvore financiranja.

Inače, Vladinim akcijskim planom gospodarstvo bi se trebalo rasteretiti za 532 milijuna kuna, što predstavlja 6,11 posto ukupno naplaćenog iznosa za neporezna i parafiskalna davanja u 2018. godini.

Uz smanjenje vodnog doprinosa, predviđeno je smanjenje naknade za korištenje šuma, turističke članarine te dijela upravnih pristojbi.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close